Muzeul Cărții și Exilului Românesc celebrează Ziua Culturii Naționale, prin organizarea în zilele de 14 și 15 ianuarie, evenimentul intitulat Maraton Cultural la Muzeul Cărții și Exilului Românesc – Ziua Culturii Naționale.
Evenimentul va cuprinde o serie de manifestări culturale dedicate personalităților și valorilor culturale ale României, marcând și împlinirea a 175 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu.
Maratonul Cultural la Muzeul Cărții și Exilului Românesc – Ziua Culturii Naționale va debuta marți, la ora 9.00, cu expoziția „Mihai Eminescu în Colecțiile Muzeului Cărții și Exilului Românesc”. Va fi disponibilă pentru public în sala Paris, până la finalul lunii ianuarie. Expoziția valorifică documente originale din patrimoniul instituției, în special cărți de poezie, dar și volume de specialitate, dedicate exegezei eminesciene. Volumele se regăsesc în Colecțiile „Basarab Nicolescu”, „Leonid Mămăligă”, „Vintilă Horia”, dar și în Donația „Institutul Român/ Biblioteca Română din Freiburg”.
Vernisajul expoziției de artă fotografică „Suflet – Poezie – Fotografie”
Cel de-al doilea eveniment organizat marți, 14 ianuarie, este vernisajul expoziției de artă fotografică „Suflet – Poezie – Fotografie”, care va avea loc la ora 18.00. Evenimentul găzduit de Muzeul Cărții și Exilului Românesc este moderat de Andrada Cojocaru, Președintele Asociației Jurnaliștilor Profesioniști „Tudor Arghezi”, județul Dolj.
Expoziția va cuprinde un număr de 64 de fotografii imprimate pe canvas, care aparțin:
- unui număr de trei invitați din străinătate (Austria, Israel și Serbia),
- 13 invitați din țară,
- 11 artiști fotografi craioveni,
- 5 studenți ai Departamentului de Cinematografie, Fotografie și Media din cadrul Universității din Craiova. În exteriorul clădirii, pe simeze, se vor monta șase bannere care vor cuprinde, de asemenea, fotografii tematice ale celor 32 de expozanți, altele decât cele prezente în expoziție.
Moment poetic
Vernisajul va fi precedat de un moment poetic și de un scurt moment artistic, care va cuprinde secțiunile:
- minirecital de poezie din lirica lui Mihai Eminescu, susținut de Constantin Cicort (Teatrul Național Craiova),
- liedul „Revedere” pe versuri de Mihai Eminescu, interpretat de Ion Cherata (Opera Română Craiova),
- scurt recital muzical susținut de Octavian Gorun și Corina Stănescu (Filarmonica Oltenia), care vor interpreta „Balada” de Ciprian Porumbescu și „Rapsodia Română” de George Enescu.
Manifestarea „Eminescu și poezia tânără”
Miercuri, 15 ianuarie, la ora 13.00, în salonul expozițional de la parterul muzeului, va avea loc manifestarea „Eminescu și poezia tânără”, care va fi moderată de Elena Bălășanu, cercetător în cadrul Muzeului Cărții și Exilului Românesc. Momentul artistic va debuta cu lecturi publice susținute de tinerii poeți craioveni: Maria Ciurea, Maria Constantin, Alis Crușoveanu, Simona Maria Foanță, Robert Oproiu, Alexandra Vasile și va fi urmat de un recital de poezie din opera lui Mihai Eminescu, intitulat „Când însuși glasul …”, în interpretarea actrițelor Roxana Mutu și Adelina Galiceanu.
Conferința intitulată „Rețele artistice: România – Franța. În dialog cu Constantin Constans”
Ultimul eveniment din acest maraton cultural este conferința intitulată „Rețele artistice: România – Franța. În dialog cu Constantin Constans”, organizată de Muzeul Cărții și Exilului Românesc, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”.
Conferința publică este susținută de către artistul Constantin Constans și se adresează deopotrivă specialiștilor precum și publicului larg. Prelegerea face parte din seria de activități culturale ce deschid anul 2025 și are în atenție unul dintre artiștii români, stabilit la Paris.
La dezbatere va participa Claudia Mandi, artist plastic și muzeograf în cadrul Muzeului de Artă din Craiova. Invitata va contura unghiurile diferite de receptare, prezente în arta picto-poetică expusă. Spiralând, se va adânci în nucleul întregului prin meta-imagini, obiecte-simbol ce urmăresc ștampila reciclării și ne deschid un câmp de experiențe vizuale, textuale, picturale, fotografice vivante.
În zilele de 14 și 15 ianuarie 2025, intrarea publicului la Muzeul Cărții și Exilului Românesc va fi liberă.
Citește și: Un vâlcean a abandonat un cățel în județul Olt