-3.3 C
Craiova
marți, 11 februarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDolj(VIDEO) Activități preventive ale polițiștilor doljeni privind siguranța pe internet

(VIDEO) Activități preventive ale polițiștilor doljeni privind siguranța pe internet

-

În contextul Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet, polițiștii doljeni au participat la activități preventive privind siguranța pe internet. Toți cetățeni trebuie să conștientizeze că tehnologia trebuie folosită atât în condiții de siguranță, cât și într-un mod responsabil.

Astăzi, polițiști din cadrul Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și Serviciului de Investigații Criminale, în parteneriat cu Asociația pentru Copii și Tineri ”Pro Reziliența” și Inspectoratul Școlar Județean Dolj, au participat la Conferința cu tema ”Împreună pentru un internet mai sigur”.

Activitatea organizată în Amfiteatrul Colegiului Național ”Elena Cuza” din Craiova, s-a bucurat de participarea a aproximativ 200 de liceeni și cadre didactice, obiectivul fiind reprezentat de creșterea gradului de informare al participanților în vederea reducerii vulnerabilitățiilor în mediul online.

Eliminarea pericolelor când utilizează internetul

Cu această ocazie, beneficiarii au fost informaţi cu privire la siguranța în mediul online. Discuțiile au fost axate îndeosebi pe identificarea și eliminarea pericolelor la care aceștia se pot expune atunci când utilizează internetul într-un mod neadecvat:

  • anunțuri pe rețelele de socializare care promit câștiguri rapide și suspect de mari pentru investiții, cu risc mic sau inexistent, chiar dacă par a fi promovate de o celebritate, un influencer, o unitate bancară sau o agenție guvernamentală;
  • descărcarea de instrumente de partajare a ecranului sau de acces de la distanță pentru a fi ”ghidat” în procesul de investiție; sa nu răspunda niciodată la emailuri, mesaje text (SMS, Whatsapp) sau apeluri telefonice nesolicitate de la necunoscuți care cer informații personale fără a verifica în prealabil expeditorul;
  • furt de date personale, amenințare, utilizarea unor parole puternice și schimbate periodic, actualizarea dispozitivelor de accesare a internetului, atenția deosebită la apelurile angajaților presupuși ai băncilor, evitarea accesării link-urilor sau atașamentelor din surse necunoscute.

Recomandări

De asemenea, au fost prezentate situații concrete privind noua metodă de înșelăciune prin intermediul unei aplicații de mesagerie. Astfel, sub pretextul simplu al ”exprimării unui vot online în cadrul unui concurs”, infractorii încearcă să atragă utilizatorii într-o schemă de înșelăciune pe internet.

Pentru a nu deveni victime ale faptelor cu acest mod de operare și pentru o mai bună prevenție, recomandăm:

Nu accesați link-uri din mesaje nesolicitate, chiar dacă acestea par a proveni de la prieteni sau cunoștințe.

Evitați accesarea link-urilor suspecte sau cele din mesajele nesolicitate sau din surse necunoscute, deoarece acestea ar putea conduce către site-uri malware sau ar putea fi utilizate pentru phishing.

Nu introduceți informații sensibile: niciodată nu introduceți coduri sau informații personale pe site-uri care nu sunt oficiale sau pe care nu le recunoașteți. De asemenea verificați dacă site-urile pe care sunteți redirecționați sunt oficiale și nu introduceți coduri sau alte date personale pe aceste site-uri dacă dumneavoastră nu ați efectuat nicio solicitare în acest sens, precum este descrisă pe site-ul accesat.

Nu introduceți coduri nesolicitate aferente conectării/asocierii contului dumneavoastră de pe aplicația de mesagerie sau al altor canale de comunicare online pe alte dispozitive electronice dacă nu le-ați solicitat dumneavoastră.

Folosiți metode alternative de comunicare. Dacă primiți un mesaj suspect de la un prieten, contactați-l printr-un alt canal (de exemplu, telefonic) pentru a verifica autenticitatea solicitării.

Sesizați infracțiunile

Sesizați infracțiunile – dacă ați fost victima unei astfel de fraude sau ați observat activități suspecte, contactați imediat autoritățile competente și sesizați incidentul.

Educați-vă și educați-i pe alții – informați-vă despre tehnicile de fraudă și tacticile utilizate de autorii infracțiunilor informatice și fiți mereu vigilenți în mediul online. De asemenea, discutați cu familia și prietenii despre aceste tipuri de fraude pentru a-i ajuta să se protejeze.

Folosiți autentificarea în doi pași, aceasta adăugând un nivel suplimentar de securitate la conturile dumneavoastră online, solicitând o parolă suplimentară sau un cod de verificare înainte de a vă conecta.

Citește și: Olt: Un tânăr a fost reținut după ce și-a omorât mama

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Universitatea Craiova a oficializat cooptarea lui Vasile Mogoș

Oficialii clubului Universitatea Craiova au anunțat astăzi cooptarea fundașului...

ȘTIRI GdS