0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieO elevă a terminat bacul cu 10, după ce a făcut naveta patru ani

O elevă a terminat bacul cu 10, după ce a făcut naveta patru ani

Cristina Călescu, o elevă din comuna gorjeană Ciuperceni, satul Vârtopu, se află printre cele trei absolvente din județ care au obținut media 10 la examenul de bacalaureat. Cristina Călescu a studiat timp de patru ani la Colegiul Național „Spiru Haret“ din Târgu Jiu. A făcut naveta toată perioada liceului pentru a putea să devină învățătoare. S-a obișnuit de mica să se trezească mai devreme cu o oră decât colegii săi pentru a prinde autobuzul care o aducea la liceu. Statutul de navetistă nu a reprezentat însă un neajuns, iar eleva a reușit să obțină la finalul studiilor liceale media 10 la examenul de bacalaureat. Vrea să devină cât mai repede învățătoare și în același timp să dea examen de admitere la Facultatea de Litere.

„Am muncit foarte mult. Mai departe vreau să dau la Facultatea de Litere şi vreau să îmi dau titularizarea, sper să şi reuşesc. Am terminat profilul pedagogic. Dau titularizarea pe învăţători, este ceea ce îmi doresc de foarte mult timp. Am depus dosar pentru titularizare şi în Gorj, şi în Bucureşti. Dorinţa mea este să rămân în Gorj, pentru că îmi e mie mai bine acasă, dar posturi sunt foarte puţine. Nu m-am gândit să plec în străinătate, aici mă simt eu bine, aici sunt eu. Locuiesc la ţară. Am făcut naveta în cei patru ani. Stau în satul Vârtopu, comuna Ciuperceni, dimineaţa m-am trezit la ora 6.00, mă duceau părinţii în staţie, iar seara mă întorceam tot cu microbuzul“, a declarat Cristina Călescu.

Cristina Călescu a fost cea mai bună din clasă

Absolventa de 10 a învățat bine și în perioada celor patru ani de liceu și a obținut note foarte mari. Efortul său a fost încununat la final, când s-a aflat între cele trei eleve care au obținut media 10 la examenul de bacalaureat din Gorj. Vrea să lucreze în învățământ, cât mai aproape de casă, și nu dorește să plece din țară. „Ştiu că meseria de învăţător nu e atât de bine plătită, dar atât de mult îmi doresc, încât cred că până la urmă banii nu mai contează. Copiii pentru mine sunt importanţi, îmi plac atât de mult copiii încât banii i-am lăsat deoparte. Părinţii mă susțin. Ei au avut încredere în mine, însă eu nu am fost atât de sigură că voi obţine nota maximă. Acum aştept să văd unde o să reuşesc. Secretul este să lucrezi continuu“, a mai spus Cristina Călescu.

Trei medii de 10 la examenul de bacalaureat în Gorj

În județul Gorj, trei candidați au reușit să obțină media 10 la examenul de bacalaureat: Cristina Călescu, de la Colegiul Național „Spiru Haret“, Iulia Pascu, de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu“, ambele din Târgu Jiu, și Ioana Maria Rușeț, de la Colegiul „George Coșbuc“ din Motru. Procentul de promovabilitate înainte de contestații este de 61,27%, după cum a precizat Marcela Mrejeru, inspectorul școlar general din Gorj. Cel mai mare procent de promovabilitate a fost înregistrat la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu – 99%, iar cel mai mic la Colegiul Auto – 6%. Nu există liceu fără promovați. Contestațiile s-au putut depune luni, în intervalul orar 12.00-16.00, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 13 iulie.

Doar doi promovați la Turburea

Liceul din Gorj cu cei mai puțini candidați care au promovat examenul de bacalaureat este cel din Turburea. În fapt, este o performanță, având în vedere că în ultimii ani la Turburea au fost zero promovați la bacalaureat. În Turburea nici măcar primarul Ion Bârcă nu a reușit să intre în posesia diplomei de bac.

„Doi din cei şase elevi care s-au prezentat au promovat. 11 erau trecuţi pe hârtie. Suntem în restrângere cu liceul, noi nu am mai promovat clase de liceu la ora actuală la Turburea, am hotărât cu directorul şi Consiliul Local să nu mai promovăm clase de liceu, ne axăm pe clase de profesională, cred că la ţară copiii optează pentru o meserie. E un lucru bunişor că la ora actuală se mişcă la şcoală treaba, cât de cât. Şi ceilalţi au luat note bunicele, dar nu au trecut toate probele. Vorbim de şase elevi, ceilalţi au plecat în străinătate. E tendinţa asta după bani, ca orice tânăr. Cred că este un lucru esenţial să aibă bacalauratul, dacă nu ai bacalaureatul, ce faci cu liceul? Faci liceul degeaba.

Dacă nu vrei să înveţi carte, o singură soluţie există: să ai o meserie, să ştii că te bazezi pe ceva: sudor, electrician. Poţi să reuşeşti în viaţă şi fără acest test al maturităţii, pentru că viaţa depinde cum ştii să ţi-o organizezi. Îţi trebuie muncă multă. Eu recunosc, sunt unul care nu are bacalaureatul. Dar la mine, la vârsta mea, pentru ce mai dau bacalaureatul? Mai am câţiva ani şi mă apropii de pensie, pentru ce? La mine a fost o muncă titanică, pe care eu o fac. A fi primar nu e aşa uşor, trebuie să ştii şi contabilitate, şi administraţie, şi juridic, să le cam ştii pe toate, să fii tu multifuncţional, altfel nu ai ce căuta pe scaunul acela“, a mai declarat Ion Bârcă, în vârstă de 55 de ani.

La 47 de ani, acesta a încercat să obțină diploma de bac, însă a renunțat pentru a se dedica alegerilor locale.

Eugen Măruță

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS