Instituția Prefectului a verificat recent situația dotării cu utilaje de deszăpezire la nivelul celor 70 de primării din județ. Potrivit prefectului de Gorj, Cristinel Rujan, în prezent doar 49 de primării din 70 dispun de utilaje proprii pentru deszăpezire.
Un număr de 18 primării au utilaje închiriate, în urma unor acorduri-cadru sau contracte încheiate cu agenți economici. Prefectul de Gorj susține că încă mai sunt trei primării la nivelul județului Gorj, care nu știu dacă vor avea sau nu utilaje de deszăpezire. Cristinel Rujan este ironic și spune că speră ca, până la finalul iernii, autoritățile locale din cele trei localități să reușească să facă rost de utilajele necesare.
Este de amintit că la nivelul Secției de Drumuri Naționale Târgu Jiu sunt disponibile aproximativ 60 de utilaje de deszăpezire. De asemenea, drumurile județene se bazează tot pe 60 de utilaje de deszăpezire. În ambele cazuri, utilajele și cantitățile necesare de material antiderapant sunt în bazele de intervenție.
Avertizați să înceapă pregătirile pentru intervenția pe timp de iarnă
Prefectul de Gorj, Cristinel Rujan, le-a transmis autorităților locale și șefilor de instituții publice să demareze pregătirea de iarnă. Direcția de Sănătate Publică Gorj va trebui să verifice evidențele cu gravide, diabetici sau alte categorii de persoane bolnave. Inspectoratul Școlar și primăriile vor verifica stocurile de lemne sau dacă sunt probleme cu centralele termice.
De asemenea, autoritățile vor trebui să asigure accesul în bune condiții către unitățile de învățământ, spitale și alte zone de interes pentru populație. Cristinel Rujan a făcut un apel către instituțiile responsabile care trebuie să se îngrijească de persoanele fără adăpost. Acestea trebuie ridicate de pe străzi și duse în adăposturi.
Nici furnizorii de energie electrică și gaze nu au fost ocoliți de solicitarea reprezentantului guvernului în teritoriu. Aceștia trebuie să se asigure că vor remedia rapid problemele la utilitățile respective, în caz de ger puternic sau ninsori abundente. Nu în ultimul rând, salvamontiștii trebuie să se afle la datorie în zona montană. Este vorba, în special, de stațiunea Rânca.