4 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjPrimăria Târgu Jiu trebuie să plătească apa de ploaie către Aparegio

Primăria Târgu Jiu trebuie să plătească apa de ploaie către Aparegio

Primăria municipiului Târgu Jiu este obligată să achite o factură de 900.000 de lei către Aparegio Gorj. Este vorba de apa de ploaie facturată în cursul anului 2018, adică apa de ploaie căzută pe teritoriul orașului în anul 2018 și preluată de sistemul de canalizare pluvială. Factura a fost emisă anul trecut către municipalitate.

Primăria Târgu Jiu a contestat la instanță hotărârea, însă a pierdut definitiv procesul la Curtea de Apel din Craiova. Primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a declarat că este necesară o anchetă a poliției la Aparegio Gorj pentru a se vedea cum sunt cheltuiți banii încasați de la cetățeni. „Societatea Aparegio Gorj, în afară de propriul interes, nu urmărește nimic altceva. Sper ca organele de anchetă să nu mai aibă teamă de organele de partid și de stat și să vadă cum sunt folosite fondurile la Aparegio.

Cetățenii plătesc, în mod regulat, facturile la apă și canal. Ei bine, 30% din sumele colectate ar trebui să se reflecte în investiții pentru rețeaua de apă și canalizare a orașului. Nu se întâmplă acest lucru. Mai mult, 90% din rețeaua de canalizare pluvială este realizată de către municipalitate”, a spus Marcel Romanescu, edilul din Târgu Jiu.

Apa pluvială rămâne pe străzi

Marcel Romanescu a spus că ultimele investiții ale Aparegio Gorj sunt ineficiente și apa pluvială nu este preluată de canalizare și rămâne pe străzi și inundă anumite zone. Proiectul a avut o valoare de 80 de milioane de euro.

„Înainte de implementarea acestui proiect de 80 de milioane de euro existau cinci puncte de colectare pluviale și de acolo se duceau în râul Jiu. Canalele de colectare nu mai există. Nimeni nu știe unde se duce acea apă. De cele mai multe ori vedem că se duce în Parcul Central, în anumite cartiere, pe bulevardul Brâncuși, în cartierul Bicaz, pe 14 octombrie. O să repet de o mie de ori, dacă este nevoie. Prețul la apă între 2007 și 2013 a crescut de 6 ori, iar prețul la canalizare a crescut de 10 ori. Suntem singurul oraș cred că nu numai din România, ci din lume, în care prețul la metrul cub de canalizare este mai mare decât prețul la metrul cub de apă.

Este anormal. Suntem printre puținele orașe din țară unde plătim sută la sută canalizare raportat la ce ne intră pe conducta de apă. În Gorj sunt localități care plătesc 80%, 90% și municipiul Târgu Jiu plătește sută la sută. Ei se mândresc cu faptul că au câștigat un proces împotriva primarului Marcel Romanescu, ci împotriva cetățenilor orașului care își achită lună de lună facturile la apă“, a mai declarat Marcel Romanescu. Conducerea Aparegio Gorj a anunțat că și în alte localități din țară se achită apa pluvială.

De asemenea, este depus pentru finanțare un program de modernizare a rețelei de apă și canalizare în Târgu Jiu și nu numai în valoare de 230 de milioane de euro, fonduri nerambursabile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS