4.5 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO bijuterie a turismului de aventură, lăsată de izbeliște

O bijuterie a turismului de aventură, lăsată de izbeliște

Una din bijuteriile turismului de aventură din județul Gorj este lăsată de izbeliște. Este vorba de Valea Vaideilor din comuna Stănești. Valea Vaideilor se află în partea de nord a comunei, în zona submontană a județului Gorj. Este o regiune sălbatică, traversată de un drum de pământ care șerpuiește printre stânci și arbori. În ultimii ani, valea a început să atragă din ce în ce mai mulți turiști. Acest lucru nu a sensibilizat deloc autoritățile și administratorii zonei.

A fost construit un centru de informare turistică între satele Curpen și Vaidei. Centrul stă mai mult închis, în special în week-end când turiștii vin în număr mai mare în zonă pentru a se bucura de frumusețile naturale și de faptul că valea este mai puțin poluată. Cu toate acestea, sunt destui locuitori ai municipiului Târgu Jiu care vin la gratar sau să stea alături de familie în aer liber câteva ore.

Drum distrus de camioanele cu lemne

Valea Vaideilor este potrivită pentru drumeții, însă drumul este aproape impracticabil. Este greu de intrat cu mașinile obișnuite. Șoseaua a fost aproape distrusă în ultimii ani de către camioanele de mare tonaj, încărcate cu lemne. Ca și în alte județe din țară și în Gorj se taie masiv masă lemnoasă în zona forestieră. Drumul a fost afectat și este plin de gropi. Partea pozitivă e că sunt și porțiuni cu stâncă, iar șoseaua a rezistat autovehiculelor încărcate cu lemne și altor utilaje mari. În caz contrar, drumul ar fi fost închis de mult.

Turiștii și cei care vin în zonă pentru petrecerea timpului liber, valea fiind la 20 de kilometri de Târgu Jiu, nu au la dispoziție câteva lucruri elementare. Este vorba de o parcare la intrarea în vale, coșuri de gunoi, zone de agremet amenajate în mod corespunzător, astfel încât să nu apară incendii sau alte evenimente nedorite. Șoseaua care traversează valea are nevoie urgent de consolidări și reparații. Specialiștii se vor pronunța dacă va putea să fie sau nu asfaltată sau va fi reabilitată pentru a nu fi afectat foarte mult mediul natural. Autoritățile trebuie să ia însă măsuri în ceea ce privește activitatea forestieră din zonă. Este de amintit și că în Vaidei există și o biserică din lemn, monument istoric. Lăcașul de cult a fost construit în 1827 și poate fi admirat de turiști.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS