-0.5 C
Craiova
vineri, 8 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPolițiștii locali deveniți agenți de pază, martori la căratul apei

Polițiștii locali deveniți agenți de pază, martori la căratul apei

Operele sculptorului Constantin Brâncuși s-ar putea afla la mâna celor certați cu legea, după ce polițiștii locali au fost transformați în agenți de pază.

Consiliul Local Târgu Jiu a aprobat, la propunerea primarului Marcel Romanescu, modificarea organigramei Poliției Locale. Cea mai importantă modificare a organigramei prevede desființarea posturilor de șefi, de la 13 la 5, precum și transformarea a 39 de posturi de funcționar public în posturi de personal contractual. Astfel, 39 de polițiști vor deveni agenți de pază și nu vor mai putea aplica amenzi.

E cazul personalului care supraveghează operele realizate de Constantin Brâncuși în Parcul Central și în Parcul Coloanei Fără Sfârșit: Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor și Poarta Sărutului, respectiv Coloana Infinitului. În momentul de față, polițiștii locali încă îi pot avertiza pe turiști sau trecători să nu atingă sau să se urce pe opere și chiar pot aplica sancțiuni. Agenții de pază vor trebui să sune la Dispeceratul Poliției Locale sau la 112.

Organigrama a încins spiritele

De asemenea, în Parcul Central, de exemplu, nu va mai putea fi mobilizat decât un singur agent de pază pentru a supraveghea Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor și Masa Tăcerii.

Florin Băluță, directorul interimar al Poliției Locale din Târgu Jiu, a declarat că noua organigramă ar trebui să intre în vigoare din data de 4 mai. „Nu știu ce se va întâmpla cu agenții de pază care nu vor mai putea aplica sancțiuni. Eu sper că vor fi luate decizii înțelepte în continuare, pentru binele tuturor. Este nevoie de polițiștii locali și am fost tot timpul la datorie când a fost nevoie de noi.

Angajații nu au respins niciodată restructurarea Poliției Locale sau reorganizarea, dar sunt nemulțumiți că au muncit, au dat examene, să devină funcționari publici și acum sunt trimiși la pază ca personal contractual. Totul va fi lămurit la instanță, dacă se va ajunge acolo”, a declarat Florin Băluță, directorul Poliției Locale Târgu Jiu.

Au contestat noua organigramă prin plângere prealabilă

Eugen Tone, președintele Uniunii Polițiștilor Locali din România, a declarat că va acorda asistență juridică sindicatului reprezentantiv din Poliția Locală Târgu Jiu. În acest sens a fost semnat și un contract cu o Casă de Avocatură. În prezent, a fost depusă o plângere prealabilă la Instituția Prefectului.

Se contestă astfel, transformarea funcționarilor publici în agenți de pază. Ulterior, se va merge și la instanță. „Nu se dorește să se blocheze nimic, ci doar să se verifice dacă au fost luate măsuri legale. Ne întrebăm cum va mai interveni un agent de pază când o persoană va zgâria Coloana Infinitului sau cine știe ce se va întâmpla acolo? Va sufla în fluier, va suna la 112? Unde va fi autoritatea, cum va aplica sancțiuni?

Trebuie să vedem și dacă funcționarii au calificare pentru a fi agenți de pază. Ei au făcut o instruire pe ordine publică la Ministerul de Interne. Vedem dacă certificatele respective sunt suficiente să presteze servicii de pază sau poate e nevoie de cursuri de calificare. Nu ai cum să semnezi un contract ca personal contractual, dacă nu ai calificare. Vedem ce răspuns vom primi la plângerea prealabilă, după care se vor continua procedurile la instanță”, a declarat Eugen Tone, care este și polițist local în Craiova.

Primarul spune că se fac economii

Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a precizat că era necesară reorganizarea Poliției Locale pentru cheluirea chibzuită a banilor de la bugetul local. Reorganizarea integrală a direcțiilor din primărie și a poliției locale ar aduce economii de un milion de euro la bugetul local în fiecare an. Economia numai la Poliția Locală ar fi de 1,2 milioane de lei, prin renunțarea la norma de hrană care varia între 980 și 1.100 de lei lunar pentru fiecare salariat, dar și la firmele private care asigură paza unor instituții.

„Mă așteptam să fie și nemulțumiri. Acum Poliția Locală nu mai este în subordinea Consiliului Local, ci în subordinea Aparatului primarului. Nu era corect nici față de celelalte categorii de salariați din primărie care primeau indemnizația de hrană de 240 de lei și nu cât luau cei de la Poliția Locală. Apoi s-a redus numărul de șefi de la 13 la 5. Eu cred că este o organigramă în acord cu situația și de la instituții similare. La Poliția Municipală Târgu Jiu este un singur șef la Ordine Publică pentru tot orașul și la Poliția Locală erau 3 sau 5.”, a declarat primarul din Târgu Jiu.

Vor asigura paza de la instituțiile din primărie

Edilul a mai spus că un alt aspect pozitiv legat de noua organigramă se referă la faptul că agenții de pază vor fi mobilizați la direcțiile și alte societăți ale primăriei. Este vorba 13 direcții și firme care folosesc servicii private de pază. Din luna mari, polițiștii locali deveniți agenți de pază vor fi repartizați la unitățile respective și nu se vor mai cheltui bani din bugetul local cu serviciile private de pază. Poliția Locală Târgu Jiu are 137 de angajați.

Sindicaliștii din cadrul instituției susțin că autoritățile din Târgu Jiu au ca model ce se întâmplă la Oradea, unde sunt numai 65 de polițiști locali. Atribuțiile acestora se rezumă însă numai la disciplina în construcții și activitățile de comerț. Poliția Locală Târgu Jiu are cinci domenii de activitate:

  • pază,
  • ordine publică,
  • circulație,
  • comerț și construcții,
  • existând la un moment dat și o echipă de intervenție rapidă.

Cel mai probabil, tensiunile legate de noua organigramă a Poliției Locale Târgu Jiu vor fi lămurite de către instanța de judecată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS