-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAdministrația CEO nu dorește scăderea vârstei de pensionare pentru că ar pierde mii de salariați

Administrația CEO nu dorește scăderea vârstei de pensionare pentru că ar pierde mii de salariați

Administrația Complexului Energetic Oltenia (CEO) nu susține scăderea vârstei de pensionare la companie, la 52 de ani.

În acest sens, la Comisia de Muncă din Camera Deputaților este în dezbatere un proiect privind modificarea Legii pensiilor, în sensul scăderii vârstei de pensionare la salariați din sectorul producției de energie electrică și termică, precum și la cei din sectorul minier. Este vorba de carierele miniere de suprafață.

Sunt vizați și angajații din Complexul Energetic Oltenia. Camera Deputaților este for decizional, în condițiile în care legea a fost adoptată tacit în Senat. În cazul în care legea va trece și de Camera Deputaților și nu va fi contestată la Curtea Constituțională, pentru că ar putea favoriza anumite categorii de salariați, atunci își va produce efectele.

Potrivit unei estimări a conducerii CEO, peste 4.000 de angajați ar pleca în 2021 din companie

Potrivit unei estimări a conducerii Complexului Energetic Oltenia, peste 4.000 de angajați ai CEO ar pleca în 2021 din companie, dacă ar scădea vârsta de pensionare. Societatea are acum 12.000 de salariați. Efortul financiar al CEO pentru încadrarea salariaților în condiții speciale de muncă este estimat la peste 80 de milioane de euro.

Sindicatele așteaptă proiectul de Buget de la CEO

În tot acest timp, sindicatele protestează de o lună de zile în centrul municipiului Târgu Jiu pentru susținerea scăderii vârstei de pensionare la Complexul Energetic Oltenia. Totodată, au fost demarate de săptămâna aceasta negocierile pentru programul de concedieri colective și creșteri de salarii.

Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia sunt nemulțumite

Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia sunt nemulțumite pentru că nu au primit proiectul de Buget la prima ședință din Comisia de negociere cu administrația. Administrația și sindicatele din companie s-au întâlnit recent pentru a discuta pe tema programului de disponibilizări colective și legat de posibilitatea creșterilor de salarii. Momentan, nu s-au făcut pași în discuții, dat fiind faptul că sindicatele nu au primit o copie după proiectul de Buget de Venituri și Cheltuieli propus pentru anul 2021. Acest lucru era esențial pentru mersul negocierilor.

Liderii de sindicat vor un cuantum cât mai mare al salariilor compensatori

Liderii de sindicat vor un cuantum cât mai mare al salariilor compensatorii, dar și creșteri de lefuri pentru cei care vor rămâne în companie. În lipsa Bugetului, negocierile bat pasul pe loc. În altă ordine de idei, Guvernul a anunțat că nu pot avea loc creșteri de salarii la companiile cu pierderi. CEO a înregistrat anul trecut pierderi de peste un milliard de lei.

Nu au bani pentru taxa de poluare

Complexul Energetic Oltenia trece printr-o situație economică dificilă și are nevoie urgentă de fonduri pentru a putea cumpăra certificatele de CO2. Este vorba de suma de peste 240 de milioane de euro. Aceasta ar trebui să fie acordată sub forma unui ajutor de stat.

Totul depinde de avizul pe care Comisia Europeană trebuie să îl dea

Totul depinde de avizul pe care Comisia Europeană trebuie să îl dea pentru Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia 2021 – 2025. Compania trebuie să facă rapid rost de fonduri, având în vedere că prețul certificatelor de CO2 este unul ridicat. Este vorba de peste 37 de euro. Certificatele trebuie să fie cumpărate până la finalul lunii viitoare.

Complexul Energetic Oltenia are de cumpărat peste 7 milioane de certificate de CO2. Taxa de poluare este obligatorie pentru companiile care produc energie pe bază de combustibili fosili. Compania energetică din Gorj este cel mai mare cumpărător de certificate de CO2 din țară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS