13.4 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjStudiu asupra sănătății publice pentru depozitul de gunoi

Studiu asupra sănătății publice pentru depozitul de gunoi

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a pus în vedere firmei Polaris, care administrează depozitul de gunoi de la Târgu Jiu, să întocmească un Studiu asupra sănătății publice.

Documentul trebuie să vizeze impactul pe care groapa de gunoi de la Târgu Jiu îl are asupra mediului și asupra populației din zonă. Acest studiu de impact asupra apei aerului, terenului și populației din apropierea depozitului ecologic ar trebui să fie întocmit de un autor autorizat și independent pentru a avea tabloul complet al activității depozitului de deșeuri de la Târgu Jiu.

Vor putea fi luate măsuri țintite pentru eliminarea problemelor

În funcție de studiul respectiv vor putea fi luate măsuri țintite pentru eliminarea problemelor și pentru desfășurarea activității, astfel încât impactul asupra mediului și populației să fie cât mai mic. Este de precizat că, din cauza problemelor găsite la depozit și a poluării olfactive a zonei,Agenția pentru Protecția Mediului Gorj a decis anul trecut să suspende autorizația pentru depozit.

Așteaptă noi date de la administratorul depozitului

Firma Polaris a contestat însă în instanță decizia Agenției pentru Protecția Mediului Gorj. Contestația a fost respinsă de către prima instanță sesizată, respectiv Tribunalul Gorj. Dosarul a ajuns însă la Curtea de Apel din Craiova. În funcție de verdictul de acolo, depozitul de gunoi de la Târgu Jiu ar putea avea activitatea suspendată pentru 6 luni. Actualul prefect de Gorj, Corneliu Răducan Morega, s-a declarat descumpănit cu privire la situația de la depozitul de deșeuri din municipiu. Acesta speră însă să fie găsite soluții pentru eliminarea sau reducerea poluării.

Șefii Polaris au fost chemați din nou la Târgu Jiu

Șefii Polaris au fost chemați din nou de la Constanța la Târgu Jiu să spună ce planuri au cu depozitul de gunoi. O ședință în acest sens este programată vineri la sediul Prefecturii Gorj. Au mai fost invitate autoritățile locale, Agenția de Mediu și Garda de Mediu, reprezentanți ai unor organizații civice și ai localnicilor de pe strada Slobozia, afectați din greu de poluarea olfactivă.

Administrația depozitului s-a obligat să realizeze o stație de captare a gazelor emise de depozit. Acestea ar urma să fie arse. Nu se știe însă în cât timp va fi gata investiția, iar autoritățile nu sunt deloc mulțumite de starea de fapt. Probleme mai sunt și cu stația de sortare a deșeurilor din Bălești, comună vecină cu municipiul. Și aici sunt probleme legat de depozitarea gunoiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS