2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de cereri de debranșare de la sistemul de termoficare din Motru

Zeci de cereri de debranșare de la sistemul de termoficare din Motru

Localnicii din Motru au început să depună cereri de debranșare de la sistemul de termoficare. În Motru, sistemul de furnizare a apei calde și căldurii este centralizat.

Motru este singura localitate din Gorj unde se mai păstrează livrarea agentului termic de către un operator unic. În prima parte a acestui an zeci de cereri de debranșare au fost transmise autorității locale și centralizate la Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă din Motru. Numai în utima săptămână au fost înregistrate 11 solicitări.

Locuitorii orașului au posibilitatea să își monteze centrale individuale pe gaze naturale. Este totuși mai ieftină încălzirea cu ajutorul UATAA, având în vedere că prețul este unul subvenționat. La Motru sunt 6.400 de apartamente care depind încă de serviciile Uzinei de Agent Termic și Alimentare cu Apă din cel de-al doilea municipiul al județului Gorj.

Comisie de selecție pentru un nou manager la UATAA

Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă din Motru va avea un nou director. Doi consilieri locali fac parte din Comisia de selecția care va propune numele noului manager al companiei de servicii publice din municipiu. Este de precizat că în data de 21 aprilie, UATAA Motru va ieși oficial din insolvență.

De patru ani compania de utlități se află în această situație, din cauza debitelor. Societatea a achitat recent și ultima tranșă stabilită de judecătorul sindic în colaborare cu administrator judiciar, firma Siomax. UATAA Motru este departe să își fi rezolvat problemele, dat fiind faptul că nu a reușit să recupereze din sumele datorate de asociațiile de proprietari.

Nu au bani pentru certificatele de CO2

Cea mai mare problemă a Uzinei de Agent Termic și Alimentare cu Apă din Motru este de departe plata certificatelor de CO2. Compania trebuie să plătească până la finalul lunii aprilie peste 47.000 de certificate de CO2. Este nevoie de peste 10 milioane de lei pentru achiziția certificatelor. Autoritatea locală încearcă încă de anul trecut să facă rost de fonduri, însă fără rezultat.

Au fost transmise solicitpri atât la Prefectura și Consiliul Județean Gorj, cât și la Ministerul Dezvoltării. Nu s-a primit niciun răspuns concret cu privire la deblocarea unei sume de bani care să ajute prestatorul de servicii din Motru să achite taxa de poluare. În cazul în care până la 30 aprilie nu vor fi achiziționate certificatele amintite, atunci UATAA Motru va fi amendată cu 100 de euro pe zi pentru fiecare certificat necumpărat.

Localnicii au rămas fără căldură și apă caldă

Pe deasupra, locuitorii, instituțiile publice și localnicii din Motru au rămas de la începutul acestei săptămâni fără căldură și apă caldă. Potrivit procedurilor din anii trecuți, s-a decis că se impune sistarea agentului termic pentru toți beneficiarii. S-a a avut în vedere creșterea temperaturilor din ultimele zile, dar și faptul că asociațiile de proprietari nu au mai dorit să beneficieze de căldură. Doar două asociații au fost de acord să mai fie furnizat agentul termic. Prin urmare, a fost luată decizia să fie întrerupte serviciile respective.

Urmează însă câteva zile cu frig și chiar temperaturi negative, cel puțin noaptea și dimineața. Potrivit primarului din Motru, Cosmin Morega, administrația Uzinei de Agent Termic și Alimentare cu Apă a promis că în 7 zile va pregăti sistemul pentru a relua furnizarea apei calde.

„Iarna avem același cazan pentru prepararea căldurii și a apei calde. Acum, când s-a oprit căldura nu mai este nici apă caldă. Se va trece pe alt cazan și se va furniza numai apă caldă. Cei de la UATAA au promis că în 5 – 7 zile vor face toate reviziile și reparațiile necesare pentru a relua furnizarea apei calde. Căldură în sistem centralizat nu mai avem pentru că asociațiile nu au mai dorit.”, a declarat Cosmin Morega, edilul din Motru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS