Gorjenii au la dispoziție cireșe din Grecia la prețul de 35 de lei. Este un preț mai mic decât în alte zone din țară, având în vedere că în câteva zile vor apărea pe piață cireșele autohtone.
Se așteaptă o producție bună, iar, din acest motiv, prețul va mai scădea după primele două săptămâni. Prin urmare, nimeni nu se va mai atinge de cireșele din import. Deocamdată, intrarea pe piață a cireșelor din producția autohtonă este întârziată cu două săptămâni, dat fiind faptul că temperaturile au fost scăzute în ultima lună de primăvară și a plouat destul de des, iar fără soare puternic fructele nu au putut să se coacă.
Problema este ca, după ce primele cireșe autohtone vor intra pe piețele din municipiul Târgu Jiu, respectiv finalul acestei săptămâni, debutul săptămânii viitoare, să nu mai plouă, altfel producția riscă să fie compromisă.
Nu se grăbesc să cumpere din import
Gorjenii nu se grăbesc să cumpere cireșe din import pentru că zeci de tone de trufandale vor intra în curând pe piață. Prețul va scădea de la o zi la alta și va ajunge la câțiva lei la producător, în special când va fi vorba de producția de cireșe de iunie. Toate cireșele culese din livezile din nordul județului Gorj sunt bio, nestropite contra dăunătorilor și pot fi consumate fără probleme de la cei mici până la cei mari.
Problema este că ploile ar putea influența prețurile. Și anul trecut ploile au afectat jumătate din producția lunii mai și aproape jumătate din producția de cireșe care se coc în iunie. Și în aceste condiții tot au mai rămas fructe pentru toată lumea, la prețuri bune. Cei care nu au putut să culeagă cireșele le-au scuturat și le-au depozitat în butoaie pentru a prepara țuică.