8.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjExpoziție dedicată Bicentenarului - Tudor Vladimirescu - Revoluția de la 1821

Expoziție dedicată Bicentenarului – Tudor Vladimirescu – Revoluția de la 1821

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj organizează joi, de la ora 12.00, vernisajul unei expoziții, dar și lansarea unui album dedicat lui Tudor Vladimirescu.

Anul 2021 marchează împlinirea a 200 de ani de la Revoluția din 1821, condusă de Tudor Vladimirescu. Cu acest prilej, 2021 a fost declarat „Anul Tudor Vladimirescu în Gorj”. Expoziția dedicată momentului istoric 1821 și personalității lui Tudor Vladimirescu cuprinde lucrări în acuarelă, lucrări realizate cu ulei pe pânză, desen în peniță și desen în creion. Sunt 41 de artiști prezenți pe simezele de la sala „Florin Isuf” a CJCPCT GORJ. Începând de joi, 3 iunie, expoziția dedicată Bicentenarului Tudor Vladimirescu este deschisă pentru vizionare.

Artă plastică românească

Albumul „Artă plastică românească contemporană” este semnat de Teodor Dădălău și cuprinde lucrări realizate de:

  • Corina Perianu,
  • Ion Brodeală,
  • Vasile Pop Negreșteanu,
  • Valentin Tănase,
  • Despina Ciuncanu,
  • Grigore Haidău,
  • Florin Preda Dochinoiu,
  • Florin Alexandru Preda,
  • Cornel Vana,
  • Daria Haidău și lista nu se termină aici.

Iată ce scrie în prefața albumului, managerul CJCPCT Gorj, Ion Cepoi: “Domnul Tudor! A fost şi a rămas Domnul Tudor! Pentru că a fost Tudor şi a fost Domnul celor din mijlocul cărora a plecat să îmbrace cămaşa morţii! Şi a fost Domnul Tudor nu numai pentru că a schimbat istoria unei Ţări sau pentru că de la el istoria Ţării s-a scris altfel!

Nu numai că de-a lungul a 200 de ani, în vremurile de restrişte şi nedreptate, oamenii i s-au adresat lui şi memoriei sale ca unui izbăvitor! Nu numai că numele său înnobilează străzi, instituţii, aşezăminte, parcuri şi forumuri publice de pe tot cuprinsul românităţii noastre! Nu numai că imaginea chipului şi sacrificiului său au îmbogăţit cărţile de istorie, literatura, dramaturgia, cinematografia, muzica şi arta plastică românească! Nu numai pentru acestea!

Sau, mai exact, pentru toate acestea, dar şi pentru că, în fiecare an, în prima duminică din iunie, la Padeş, în Gorj, la celebrarea vestitei Proclamaţii care a schimbat destinul Ţării, sutele de oameni care participă la eveniment aşteaptă cu nerăbdare momentul când eroul apare din umbra monumentului. Şi atunci, într-o minunată şi neimpusă de nimeni împletire de istorie şi contemporaneitate, îi auzi spunându-şi unul altuia: Uite! E Tudor! Vine Tudor! Şi Tudor vine şi nu mai pleacă niciodată! Pentru că a fost şi a rămas pe veci în sufletul neamului său!”, potrivit lui Ion Cepoi, șeful Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS