Proiectul de lege care prevede scăderea vârstei de pensionare și la Complexul Energetic Oltenia va fi pus în dezbatere miercuri în ședința de plen a Camerei Deputaților.
Actul normativ vizează acordarea de condiții de muncă speciale pentru angajații Complexului Energetic Oltenia care lucrează în producție în condiții foarte grele. Dacă vor fi acordate condițiile speciale de muncă, efectul va fi scăderea vârstei de pensionare la 52 de ani, de la 55 de ani, cât este în momentul de față. Este de precizat că Guvernul a avizat negativ proiectul de lege de la Camera Deputaților, motivând cu faptul că adoptarea actului normativ ar avea un impact bugetar însemnat.
Este vorba de câteva zeci de milioane de euro. Complexul Energetic Oltenia trebuie să achite contribuțiile la sistemul de pensii pe câțiva ani în urmă. Banii trebuie să fie însă alocați de către Guvern, pentru că la nivelul companiei nu sunt dispinibile zeci de milioane de euro.
Vor începe programul de concedieri colective
Potrivit conducerii Complexului Energetic Oltenia, dacă proiectul de lege va fi adoptat și va intra în vigoare între beneficiari se vor afla și aproximativ 3.000 de mineri și energeticieni din companie. Aceștia nu vor ieși imediat la pensie, ci etapizat, în perioade diferite, pentru ca societatea să nu fie afectată.
Ion Rușeț, consilier în cadrul Complexului Energetic Oltenia, a declarat că producătorul de energie a luat în calcul efectele legii respective, dacă va fi adoptată, și că va fi pregătit să acționeze. Astfel, va fi încadrat personal tânăr și vor fi reorganizări în anumite puncte de lucru cu transfer de personal. În același timp, la nivelul colosului energetic este demarat un program de reducere a numărului de salariați. Până în 2025 vor pleca acasă 4.400 de angajați, majoritatea prin pensionare. Programul de anul acesta prevede reducerea numărului de angajați cu o mie de persoane. Aproape 300 s-au pensionat sau se vor pensiona și peste 700 vor fi disponibilizați colectiv, începând cu data de 1 iulie.
Programul ar putea fi suplimentat
Programul de disponibilizări colective din 2021 ar putea fi suplimentat, în condțiile în care Guvernul va adopta săptămâna aceasta o ordonanță prin care va fi acordat venit de completare la companiile energetice din țară. Între acestea se află Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara.
La Complexul Energetic Oltenia propunerea este să se acorde venit de completare pe o perioadă de până la 24 de luni. Venitul lunar va fi salariul mediu net pe economie. La Complexul Energetic Hunedoara venitul de completare va fi acordat 48 de luni. Diferența între cele două companii este legat de faptul că la Hunedoara este vorba de minerit de subteran.
În cazul în care va putea fi acordat venit de completare, este luat în calcul ca la nivelul CEO numărul disponibilizaților colectiv să fie majorat cu 700. Astfel, de la 1.000 de persoane s-ar putea ajunge la 1.700 în 2021 numai la Complexul Energetic Oltenia. Ministerul Energiei a aprobat un buget de peste 900 de milioane de lei pentru venitul de complecare care va fi acordat până la 48 de luni angajaților din companiile energetice de stat.