0.6 C
Craiova
joi, 2 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjComplexul Energetic Oltenia vinde în medie o mie de megawați pe zi

Complexul Energetic Oltenia vinde în medie o mie de megawați pe zi

Vânzările de energie electrică la Complexul Energetic Oltenia sunt în medie de o mie de megawați în fiecare zi. În momentul de față, sunt în activitate trei dintre sucursalele electrocentrale ale companiei. Este vorba de Termocentala Rovinari, Termocentrala Turceni și Termocentrala Craiova 2.

Se funcționează cu 4 – 5 grupuri energetice în fiecare zi, iar producția este de peste o mie de megawați în fiecare zi. Livările sunt pentru contractele bilaterale care au prețurile deja stabilite de la data încheierii sau pe Piața Zile Următoare, unde, în ultima perioadă, se înregistrează o creștere a prețurilor. Energia pe bază de cărbune a ajuns în aceste zile pe locul al patrulea în topul național al producătorilor, în spatele hidro, nuclear și a hidrocarburilor. În ciuda temperaturilor extrem de ridicate, energia fotovoltaică este pe locul al cincilea în clasamentul național, cu o producție de numai 600 MW.

Pregătesc investiția în parcuri fotovoltaice

Este de precizat că la nivelul Complexului Energetic Oltenia au fost alocate fondurile necesare pentru primele documentații destinate construirii parcurilor fotovoltaice la nivelul Complexului Energetic Oltenia. Este vorba de achiziția de servicii de cadastrare pentru toate suprafețele de teren prppuse pentru realizarea de parcuri fotovoltaice. Sunt vizate suprafețele de pământ din zona termocentralelor.

„Întocmire documentații cadastrale și intabulare pentru terenurile ce aparțin sucursalelor Societății Complexul Energetic Oltenia S.A., terenuri propuse pentru realizarea unor parcuri fotovoltaice”, conform Complexului Energetic Oltenia. Licitația pentru încredințarea contractului de prestări servicii va avea loc în data de 7 iulie. Bugetul pentru execuția lucrărilor respective este de peste 76.000 de lei.

Putere de 700 MW

Este de precizat că prima variantă a Planului de restructurare și decarbonare prevede investiții în unități noi de producție cu o capacitate instalată cumulată de până la 2.000 MW. Astfel, se are în vedere: construcția a 8 parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari și Ișalnița cu o capacitate instalată totală de cca 700 MW; reabilitarea/retehnologizarea și modernizarea microhidrocentralei de la Turceni cu o capacitate instalată de 10 MW; dezvoltarea de capacități noi pe gaze naturale cu o capacitate instalată totală de până la 1.300 MW, la Turceni și Ișalnița.

Planul de restructurare a fost refăcut și este în curs de aprobare la Comisia Europeană. Este nevoie de avizul Comisiei Europene, având în vedere că societatea este beneficiara unui ajutor de stat în valoare de 251 de milioane de euro pentru plata certificatelor de CO2. Suma va trebui să fie rambursată, dacă specialiștii Comisiei Europene nu vor aproba Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia 2021 – 2025.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS