Valul de pensionări de la Complexul Energetic Oltenia, în baza noii legi privind acordarea de condiții speciale de muncă în sectorul energetic, ar putea debuta în ultimul trimestru al acestui an. Potrivit unei estimări a conducerii Complexului Energetic Oltenia, noua lege privind scăderea vârstei de pensionare la compania va avea aplicabilitate după data de 15 septembrie.
Rămâne însă de văzut dacă vor fi gata într-un timp rezonabil și normele de aplicare pentru actul normativ care va intra în vigoare în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Dat fiind faptul că legea a fost promulgată de președinte săptămâna trecută, după jumătatea lunii august legea va intra în vigoare. Nu va putea fi însă aplicată, până când nu vor fi elaborate normele.
Vor pleca mii de oameni
Administrația Complexului Energetic Oltenia estimează că acest proces de elaborare a normelor de punere în aplicare a Legii privind condițiile speciale de muncă la companiile energetice va fi gata în maximum o lună de zile, Inclusiv sindicatele din Complexul Energetic Oltenia vor fi consultate pe marginea procesului de scriere a normelor.
Estimarea este că de la Complexul Energetic Oltenia ar putea pleca peste 3.000 de salariați care la această data au vârsta de 52 de ani și care vor beneficia de condiții speciale de muncă. De asemenea, au și vechimea de 25 de ani necesară pentru pensionarea la limită de vârstă. Este de precizat că vârsta medie a angajaților Complexului Energetic Oltenia este una înaintată, respectiv de peste 50 de ani.
Ziua Energeticianului, marcată la CEO
Ziua Energeticianului este marcată pe 20 iulie la nivelul Complexului Energetic Oltenia. În fiecare an, pe 20 iulie este sărbătorit Sfântul Ilie și este marcată Ziua Energeticianului pentru toți lucrătorii din Sistemul Energetic Național. Este și cazul energeticienilor din Complexul Energetic Oltenia. La cele patru termocentrale lucrează aproape 5.000 de energeticieni.
Este vorba de cele două termocentrale din Gorj și două din Dolj: Sucursala Electrocentrale Rovinari, Sucursala Electrocentrale de la Turceni, Sucursala Electrocentrale Ișalnița și Sucursala Electrocentrale Craiova 2. Mai este Sucursala Electrocentrale de la Chișcani, județul Brăila, unde nu se produce energie electrică. De ziua meseriei la nivelul Complexului Energetic Oltenia a fost acordată o primă în valoare de 1.550 de lei. Suma a revenit salariaților sub formă de tichete-cadou.
În restrângere
În ciuda faptului că energia pe bază de cărbune este în restrângere în ultimii ani, la nivelul Complexului Energetic Oltenia s-a făcut și performanță. Este vorba de funcționarea blocurilor energetice de la Termocentrala Rovinari. Este cea mai eficientă termocentrală pe bază de cărbune din România și are costuri reduse în privința producerii megawatului, dat fiind faptul că este eliminat transportul lignitului de la cariere la depozitul sucursalei electrocentrale. Transportul de la cariere la grupurile energetice de la Rovinari se face direct pe bandă.
În anii următori la nivelul Complexului Energetic Oltenia se va înregistra o scădere a numărului de energeticieni ca urmare a pensionărilor. Numai la nivelul Termocentralei Turceni vor pleca jumătate dintre angajați, dacă se va aplica de anul acesta legea privind introducerea condițiilor speciale de muncă, iar vârsta de pensionare va scădea la 52 de ani. Astfel, la Termocentrala Turceni din 1.200 de salariați vor mai rămâne 600, după ce se va aplica planul de pensionări la 52 de ani.