Consiliul Județean(CJ) Gorj și-a propus ca în Gorj să fie atrasă jumătate din finanțarea asigurată prin Fondul de Tranziție Justă. Fondul pentru o Tranziție Justă (FTJ) este un mecanism de finanțare al Comisiei Europene, menit să atenueze costurile socioeconomice ale tranziției către neutralitatea climatică și să susțină investiții în dezvoltare și diversificare economică în regiunile cu rang ridicat de prioritate din Europa și, implicit, din România.
Gorjul este unul din cele șase județe din țară, identificat ca beneficiar al sumelor puse la dispoziție prin FTJ, în valoare totală de 2,2 miliarde de euro, alături de Hunedoara, Galați, Mureș, Prahova și Dolj.
Fondurile vor fi accesibile prin Programul Operațional Tranziție Justă (POTJ), elaborat de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și are la bază Planurile Teritoriale pentru o Tranziție Justă (PTTJ) aferente fiecăruia din cele șase județe în parte.
Planul este depus
PTTJ-ul aferent județului Gorj a fost elaborat de către un Grup de lucru (GL), din care fac parte MIPE ca și coordonator național, Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Vest (ADR SV) Oltenia ca și coordonator regional, Consiliul Județean Gorj ca și coordonator la nivel de județ, precum și instituții publice deconcentrate, administrații publice locale, organizații non-guvernamentale, companii din sectorul privat și sindicate.
Componența Grupului de lucru a fost stabilită de comun acord cu cei doi coordonatori, respectiv MIPE și ADR SV Oltenia, în conformitate cu Ghidul de elaborare a planurilor teritoriale pentru o tranziție justă, pus la dispoziție de către ministerul de resort.
Întocmirea efectivă a PTTJ Gorj a început în trimestrul III al anului 2020, fiind organizate mai multe întâlniri ale membrilor grupului de lucru, în care au fost colectate informații necesare întocmirii documentului.
Pe parcursul procesului de elaborare, au avut loc consultări și cu reprezentanți ai MIPE, ai Frankfurt School of Finance & Management (consultantul angajat de către Comisia Europeană, prin DG Reforme pentru a asigura suport ministerului de resort responsabil cu elaborarea POTJ și a celor 6 planuri teritoriale pentru o tranziție), ai Băncii Mondiale și Jaspers – European Investment Bank.
Peste 270 de proiecte
Totodată, pentru a asigura o coerență a documentului, procesul de elaborare a început cu sondarea opiniei publice, cu precădere a mediului de afaceri din județ, prin intermediul unui chestionar on-line, disponibil pe pagina oficială a Consiliului Județean Gorj.
Astfel, au fost identificate mult mai exact tendințele în materie de investiții și au putut fi stabilite mult mai eficient tipurile de activități care ar putea beneficia de finanțare din FTJ. „Facem precizarea că această abordare a fost, ulterior, preluată și de către celelalte județe, la recomandarea MIPE.
Ideile de proiecte colectate în urma sondajului au fost înaintate, ca document suport către toți factorii implicați în procesul de elaborare. Valoarea totală a celor 276 de propuneri este de aproximativ 1,14 miliarde de euro, bani care pot fi accesați, dacă aceste idei se vor materializa în proiecte concrete, odată cu apariția ghidurilor de finanțate. Prima etapă a procesului de elaborare s-a încheiat în 5 iunie 2021 când a fost înaintat PTTJ-ul aferent județului Gorj către ministerul de resort, acesta fiind, ulterior, transmis, alături de cele aferente celorlalte județe, către Comisia Europeană, în data de 26 iulie.
Facem precizarea că, procesul de elaborare a PTTJ este unul de anvergură și nu se rezumă doar la definitivarea documentului în sine, ci implică o serie de activități suport, atât ale Consiliului Județean Gorj cât și ale membrilor Grupului de lucru, menite să asigure o implementare cât mai eficientă a obiectivelor stabilite în Plan.”, conform CJ Gorj.
Organizația Greenpeace, așteptată în Gorj
Consiliul Județean Gorj și-a propus organizarea unor serii de întâlniri cu camerele de comerț active la nivel național și potențiali investitori, pentru promovarea județului Gorj ca și zonă cu potențial ridicat de diversificare și dezvoltare socio-economică.
De asemenea, având în vedere că, în urma centralizării ideilor de proiecte colectate prin intermediul chestionarului online, a reieșit o tendință clară a mediului antreprenorial din județ către investițiile în energie verde, s-a dovedit necesară o cercetare mai aprofundată asupra acestui domeniu. Astfel, Greenpeace România, în calitate de membru al Grupului de Lucru a propus și elaborat, în colaborare cu Energy Policy Group, un studiu privind potențialul de dezvoltare, atât în sectorul de producție de energie verde cât și în cel al eficienței energetice, precum și implicațiile pe întregul lanț valoric al investițiilor în aceste domenii.
Rezultatele și concluziile acestui studiu, intitulat „Tranziția sustenabilă a județului Gorj” vor fi făcute publice în data de 2 septembrie 2021, în cadrul unei conferințe de lansare, organizată la Consiliul Județean Gorj…