Salariații TESA din Complexul Energetic Oltenia nu vor mai putea să rămână în actuala configurație, dacă mii de angajați se vor pensiona.
Șefii Complexului Energetic Oltenia a anunțat că personalul TESA va fi redimensionat și va fi redus proporțional cu numărul de lucrători din zona de producție, de la termocentrale și din subunitățile miniere. Ion Rușeț, consilier în cadrul Complexului Energetic Oltenia, a declarat că se va lucra la noua schemă de personal și numărul de angajați TESA va fi corespunzător noului număr de salariați cu care va rămâne compania după pensionările în baza noii legi. Astfel, potrivit analizelor companiei, sunt în jur de 3.600 de mineri și energeticeni care se încadrează la pensionarea la 52 de ani, cu o vechime în domeniu de 25 de ani și stagiu de cotizare de 30 de ani.
Căutați la diplome
Dacă există varianta ca din producție să plece câteva mii de lucrători, atunci și personalul TESA va fi redus numeric. Ion Rușeț a menționat că cei care nu vor mai putea face parte din categoria personalului TESA și mai au și alte calificări pentru producție, li se va oferi o alternativă de a lucra pe posturi în zona de producție. Dacă vor refuza propunerile de locuri de muncă ca personal direct productiv, personalul TESA va intra în programele de disponibilizări colective.
Oricum, potrivit ultimului Plan de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia, în 2026 compania va mai avea 4.521 de salariați, iar în 2030 2.613 de angajați. Așadar, treptat, colosul energetic își va reduce numărul de salariați și de capacități. La Sucursala Electrocentrale de la Rovinari vor mai rămâne după 2026 două grupuri energetice în rezervă, iar la Termocentrala de la Turceni va fi păstrat un singur grup în rezervă după 2026. La termocentralele din Dolj nu vor mai fi active grupuri pe bază de cărbune. Prin urmare, numărul de angajați se va reduce progresiv, iar personalul TESA nu își va mai avea în totalitate obiectul muncii.
Continuă extinderea celei mai mari cariere din CEO
În același timp continuă activitățile de extindere a Carierei Roșia din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Este printre puținele cariere care își vor continua activitatea în anii următori și până la închiderea ultimelor grupuri pe bază de lignit. Cariera Roșia este una din cele mai mari din țară și deservește Sucursala Electrocentrale de la Rovinari.
Au fost realizate toate documentațiile pentru extinderea fronturilor de lucru, mai ales că o perioadă extinderea subunității miniere a fost blocată de o decizie a instanței de judecată. În momentul de față se lucrează la întocmirea documentației tehnice necesare obținerii autorizației de gospodărire a apelor pentru Unitatea Minieră de Cariere Roșia. Potrivit Planului de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia, la Termocentrala Rovinari vor rămâne după 2026 două grupuri în rezervă, iar acestea vor fi deservite de UMC Roșia.