Sabia lui Tudor Vladimirescu, conducătorul Revoluției de la 1821, va ajunge la Târgu Jiu. În perioada 28 septembrie-22 octombrie, la Muzeul Județean „Alexandru Stefulescu” din Târgu Jiu, va avea loc expoziția „Sabia Revoluției”.
În cadrul expoziție se vor expune: sabia lui Tudor Vladimirescu, Proclamația de la Padeș (originală) și tabloul original al pictorului Theodor Aman care îl întruchipează pe marele revoluționar. Evenimentul este organizat de Rotary Club Târgu Jiu și Asociația Democrație Educație Respect (ADER). De altfel, 2021 a fost declarat Anul „Tudor Vladimirescu” la nivelul județului Gorj, în urma unei inițiative a Consiliului Județean Gorj.
Sabia lui Tudor Vladimirescu a mai fost expusă la Târgu Jiu, foarte mulți elevi fiind aduși de profesori să vadă expoziția organizată înainte de pandemie. Noutatea este că la Muzeul Județean va putea fi văzută în orginal și Proclamația de la Padeș, un document programatic al Revoluție de la 1821.
Document esențial al Revoluției de la 1821
Proclamația de la Padeș (23 ianuarie S.N. 4 februarie 1821, Padeș) reprezintă un document programatic al mișcării conduse de Tudor Vladimirescu, adresat către tot „norodul omenesc” din Țara Românească, și care cuprinde o serie de revendicări, printre care erau împărțirea pământurilor boierilor și mănăstirilor către țărănime, desființarea privilegiilor boierești, dreptate și slobozenie.
„Fraților locuitori ai Țării Românești, veri de ce neam veți fi! Nici o pravilă nu oprește pe om a întâmpina răul cu rău! Șarpele când îți iasă înainte, dai cu ciomagul să-l lovești, ca să-ți aperi viața, care mai de multe ori ni se primejduiește din mușcarea lui. Dar pe balaurii care ne înghit de vii, căpeteniile noastre, zic, atât cele bisericești, cât și cele politicești, până când să-i suferim a ne suge sângele din noi? Până când să le fim robi?
Veniți dar, fraților, cu toții, cu rău să pierdem pe cei răi, ca să ne fie nouă bine! Veichiul lui Dumnezău, prea puternicul nostru împărat, voește ca noi, ca niște credincioși ai lui, să trăim bine. Dar nu ne lasă răul ce ni-l pun peste cap căpeteniile noastre! […]Să să aleagă căpeteniile noastre cei care pot să fie buni. Aceia sunt ai noștri și cu noi dinpreună vor lucra binele, precum ne sunt făgăduiți.
„Nu vă leneviți, ci siliți dă veniți în grabă cu toții“
Nu vă leneviți, ci siliți dă veniți în grabă cu toții; care veți avea arme, cu arme, iar care nu veți avea arme, cu furci de fier și lănci; să vă faceți de grabă și să veniți unde veți auzi că se află adunarea cea orânduită pentru binele și folosul a toată țara.
Și ce vă vor povățui mai marii Adunării aceia să urmați și unde vă vor chema ei acolo să mergeți. Că ne ajunge, fraților, atâta vreme de când lacrămile de pe obrazele noastre nu s-au uscat. Și iar să știți că nimenea dintre noi nu este slobod […], ca să să atingă măcar de un grǎunți, de binele sau de casa vreunui neguțător, oroșan sau țăran sau de al vreunui lăcuitor, decât numai binele și averile cele rău agonisite ale tiranilor boieri să să jertfească: însă al cărora nu vor urma nouă – precum sunt făgăduiți – numai al acelora să să ia pentru folosul de obște!”, potrivit unui fragment din Proclamația de la Padeș.