Un cunoscut sindicalist din Complexul Energetic Oltenia a fost trimis la pensie de către companie, dar a aflat de la Casa de Pensii că nu este decât șomer.
Este vorba de Doru Crăete, de 60 de ani, care a lucrat peste 30 de ani la Termocentrala Rovinari. A fost trimis la pensie de companie, de la începutul lunii august, prin programul de concedieri colective. De la Casa de Pensii a aflat însă că nu se poate pensiona pentru că îi lipsesc 6 zile de contribuție la bugetul de stat. Prin urmare, se încadrează la pensionare abia la finalul lunii noiembrie.
Până atunci este șomer și așteaptă salariile compensatorii de la Complexul Energetic Oltenia, în calitate de disponibilizat colectiv. Când l-a disponibilizat colectiv, compania a calculat că are dreptul la un singur salariu, având în vedere că în luna următoare se calculase că urma pensionarea. N-a fost așa și sindicalistul, în prezent grav bolnav, încearcă să își recupereze salariile compensatorii pentru lunile în care este șomer.
A cerut rezolvarea problemei
Doru Crăete a declarat că nu înțelege cum de s-a putut produce o asemenea eroare și ce se întâmplă cu alți salariați care vor să se pensioneze și descoperă abia când pleacă din companie ce contribuții au plătite.
„Îi doare în cot de oameni! Vă dau exemplul meu: am fost disponibilizat prin programul convenit cu partenerii sociali si am primit un salariu compensatoriu pentru că în evidențele lor figuram cu condiții de pensionare din 29 Iulie! Dar de la casa de pensii mi s-a comunicat printr-o decizie de respingere a dosarului că îndeplinesc condițiile de pensionare în Noiembrie 29 din cauză că fără 6 zile nu am 18 ani de condiții deosebite! Și uite așa am devenit șomer, dar pierzând indemnizația de șomaj pe luna August pentru că nu mi-am putut depune dosarul la șomaj din cauză că a trebuit să fac o cerere către Directorat la care am depus decizia Casei de pensii ca să fiu încadrat la 4 salarii compensatorii!
A trebuit să treacă o săptămână să se întâlnească Directoratul, plus alte câteva zile să-mi elibereze o adeverință de venit și uite așa am pierdut 3300 brut pe luna August de la AJOFM și nici restul de salarii compensatorii nu mi-au fost virați! Mai aștept o zi și am să-l abordez pe Burlan și pe ceilalți din Directorat să-mi dea bani împrumut de la ei până mi-i virează CEO pe cei ce mi se cuvin!”, a declarat Doru Crăete.
Peste o mie de angajați ai CEO vor să iasă la pensie
Este de precizat că peste o mie de salariați din cadrul Complexului Energetic Oltenia vor să iasă la pensie în baza noii legi. Complexul Energetic Oltenia a eliberat peste o mie de adeverințe de vechime și cu sporurile aferente, salariaților care îndeplinesc toate condițiile de pensionare din legea care a intrat în vigoare la jumătatea lunii august. Este vorba de actul normativ care introduce condiții speciale de muncă în companiile energetice și la nivelul Complexului Energetic Oltenia. Astfel, vârsta de pensionare scade cu 13 ani.
25 de ani vechime în domeniu
Angajații din producție se vor putea pensona la 52 de ani, dacă au o vechime de 25 de ani în domeniu și un stagiu de cotizare de 30 de ani. Aproape toți angajații care au primit adeverințe din partea angajatorului au mers la casele de pensii și au depus cererile de pensionare cu toate documentele cerute de lege. Acum se așteaptă după deciziile comisiilor, însă minerii și energeticenii sunt pesimiști, având în vedere ce s-a întâmplat până în prezent. Sunt comunicări de la nivelul Casei Naționale de Pensii în care se menționează explicit că legea nu se va aplica retroactiv. Deja există decizii de respingere date de Casa de Pensii Mehedinți. La Casa de Pensii Hunedoara au fost date hotărâri de pensionare în baza noii legi, după care au fost anulate, după cum au anunțat sindicatele. Rămâne de văzut cum vor interpreta legea și inspectorii Casei de Pensii Gorj.