7.3 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO lucrează la un proiect de act normativ pentru redarea terenurilor afectate de minerit către primării

CEO lucrează la un proiect de act normativ pentru redarea terenurilor afectate de minerit către primării

Complexul Energetic Oltenia (CEO) intenționează să transfere către autoritățile locale terenurile afectate de minerit, ecologizate sau neredate în circuitul economic.

În acest sens, o echipă din Complexul Energetic Oltenia lucrează la un proiect de Hotărâre de Urgență privind transferul de terenuri și de alte bunuri imobile de la compania energetică la comunitățile locale. De ani de zile Complexul Energetic Oltenia are în administrare foarte multe terenuri, clădiri, drumuri, cimitire, biserici, rețele de utilități, cartiere întregi și alte tipuri de bunuri imobile. Acestea ar trebui să fie predate autorităților locale, însă sunt o serie de probleme de natură juridică în foarte multe cazuri.

Potrivit lui Daniel Burlan, managerul CEO, sunt mai multe tipuri de probleme cu privire la terenuri, de exemplu. În primul rând, compania nu poate ceda gratuit terenurile pe care este proprietar. Există varianta în care Curtea de Conturi ar putea să oblige compania să recupereze contravaloarea bunurilor, având în vedere că renunțarea la acestea ar putea fi considerată un prejudiciu adus colosului energetic. Mai sunt terenuri care sunt folosite în momentul de față ca și garanții pentru accesarea de credite bancare. Managerul Complexului Energetic Oltenia a precizat că Hotărârea de Guvern va facilita cedarea terenurilor către comunitățile locale. Primăriile din zonele miniere așteaptă de ani de zile să reintre în posesia unor suprafețe de teren pe care pot fi dezvoltate activități economice.

Bunuri cu o valoare 41,2 milioane de lei

Curtea de Conturi Gorj a stabilit, în urma unui control, faptul că administrația companiei trebuie să redea bunurile către comunitățile locale. Astfel, în anul 2014, Complexul Energetic Oltenia deținea active sociale(clădiri, drumuri, etc) în valoare de 41,2 milioane de lei. Curtea de Conturi a cerut predarea activelor respective către autorități, instituții sau persoane.

Bunurile nu au legătură cu activitatea de bază, a stabilit Curtea de Conturi și este obligatoriu să fie transferate autorităților. În această situație se află și cartierul Drăgoieni 2 din Târgu Jiu. Aici au fost strămutate gospodării din zona carierelor Roșia – Rovinari. Terenurile din Drăgoieni 2 au fost lotizate. Mai există teren ocupat de utilitățile necesare celor 22 de gospodării aflate în construcție. Zona este parțial locuită, dat fiind faptul că încă nu sunt disponibile utilitățile: gaze, apă și canalizare. Valoarea activelor din Drăgoieni este de 700.000 de lei. Este de precizat că în patrimoniul CEO mai sunt și zeci de hectare de teren cerute de primăriile din zonele minere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS