Gorjul are 20 de focare active de pestă porcină africană. În momentul de față, la nivel național sunt active un număr de 620 de focare pestă porcină africană (PPA), din care 19 focare în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 319.008 porcine (animale afectate din focarele active).
Județul Gorj se află pe locul al șaselea la nivel național ca număr de focare active de pestă porcină africană. Legat de pesta la mistreți, de la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5.874 de cazuri la mistreți în 41 de județe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.
Cazuri și la mistreți
În județul Gorj a fost depistată pesta porcină africană la 54 de mistreți găsiți morți și la 50 de mistreți vânați. Din analiza anchetelor epidemiologice reiese că principalele cauze ale apariției focarelor de PPA sunt:
– cumpărarea/vânzarea porcinelor fără documentele legale;
– scoaterea animalelor din zonele de restricție;
– sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar;
– neanunțarea mortalităților/sacrificărilor pentru consum propriu/îmbolnăvirilor la medicul veterinar;
– numărul foarte mare de mistreți morți (4079) sau vânați (1795) confirmați cu PPA.
Aceste mișcări au dus la răspândirea și confirmarea unor focare succesive de PPA și la creșterea presiunii virale asupra exploatațiilor comerciale profesionale de porcine. Apariția focarelor de PPA succesive duce la prelungirea restricțiilor impuse acestor exploatații.