Regal de muzică clasică pe 28 septembrie, de la ora 19:00, în Parcul „Coloanei fără Sfârşit” din Târgu Jiu. Va putea fi urmărit un nou eveniment muzical deosebit: concertul Duelul viorilor – Stradivarius versus Guarneri, din cadrul seriei Turnee de poveste la Târgu Jiu.
Pe scenă vor urca
- Liviu Prunaru – concertmaestrul orchestrei Concertgebouw Amsterdam, care cântă la vioara Stradivarius Pachoud,
- Gabriel Croitoru – solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, Filarmonicilor din Cluj-Napoca și Ploiești, care cântă la vioara Guarneri del Gesu Catedrala (pusă la dispoziție de Muzeul Național „George Enescu”, în al cărui patrimoniu se află), acompaniați de pianistul Horia Mihail.
La finalul concertului, publicul va putea urmări un spectacol de lumini cu drone. Longevitatea întâlnirilor duelistice purtând semnătura Liviu Prunaru – vioara Stradivarius, Gabriel Croitoru – vioara Guarneri del Gesu, Horia Mihail – pian, începute în 2011, depăşeşte aşteptările multora. Atunci, cei doi muzicieni au acceptat provocarea de a juca povestea unui conflict imaginar pentru supremație a familiilor celor doi mari lutieri italieni : Stradivarius și Guarneri.
Zece ediții
Privind înapoi la cele zece ediţii, ne reamintim că Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru reprezintă o generație de forță a artei violonistice românești aflată acum în deplină maturitate, că sunt doi muzicieni care au demonstrat în acești ani că știu să depășească orgoliile unicității personalității artistice, ducând acest proiect din cele mai mici orașe ale țării în care ne aflăm, până la Carnegie Hall din New York și demonstrând astfel că muzica și arta pot face ca în mod potențial aceste limite să nu mai existe.
Viaţa lor concertistică merge mai departe, la fel cea pedagogică, de-a lungul unei stagiuni, zilele în care cele două viori rămân să se odihnească în cutiile lor sunt, practic, inexistente. Pentru concertele anului 2021, au ales un program extrem de atractiv pentru public, Liviu Prunaru etalând sunetul viorii Stradivarius „Pachoud”, iar Gabriel Croitoru punându-l în valoare pe cel al viorii Guarneri del Gesu “Catedrala”, în valoare de milioane de euro. Mari evenimente muzicale naţionale s-au oprit pentru o seară la Târgu Jiu, din iunie până în septembrie, aducând public şi muzicieni alături, pentru a trăi pe viu emoţia artistică, vegheaţi de Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuşi.
Luni pline pentru melomani
Pianul călător, Orchestra Metropolitană Bucureşti, Vioara lui Enescu, Violoncellissimo, Duelul viorilor au fost câteva din spectacolele care au asgurat întâlnirea cu muzica bună în Parcul „Coloanei fără Sfârşit”. „De-a lungul edițiilor anterioare, toate aceste evenimente reunite sub genericul Turnee de poveste s-au dovedit autentice povești de succes de anvergură naţională şi chiar internaţională.
Drumul nu a fost ușor, efortul însă a meritat din plin, pentru că peste tot sălile sau spaţiile în aer liber au fost neîncăpătoare pentru numărul mare de spectatori veniți la concerte. Seria acestor evenimente a reprezentat un pas important în inițiativa autorităților locale de a introduce municipiul Târgu Jiu pe harta culturală națională, aducând evenimente artistice semnificative în cadrul simbolic al trilogiei ansamblului monumental creat de Constantin Brâncuşi, compus din Coloana Infinitului, Poarta sărutului şi Masa tăcerii, mai exact în Parcul Coloanei fără Sfârşit.
Organizatorii evenimentului, Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu s-au adresat prin aceste evenimente numărului mare de iubitori de frumos din oraş, care au avut astfel posibilitatea de a participa la reale evenimente prin intermediul acestor proiecte și fac o promisiune publicului că acest tip de evenimente vor continua”, conform Primăriei Târgu Jiu.