Complexul Energetic Oltenia lucrează în continuare la constituirea stocurilor de cărbune obligatorii pentru perioada de iarnă. Este vorba de o cantitate totală de sub un milion de tone de lignit la depozitele din carierele miniere și la depozitele de la sucursalele electrocentrale. Companiile energetice sunt obligate prin hotărâre de guvern să constituie stocuri de siguranță pentru perioada de iarnă. Complexul Energetic Oltenia este obligat ca până în data de 1 noiembrie să dețină stocuri de 850.000 de tone de cărbune. Cea mai mare cantitate de lignit trebuie să fie în depozitele de la termocentrale. Este vorba de 750.000 de tone de cărbune. Diferența va trebui să se regăsească în depozitele de la carierele miniere, respectiv 100.000 de tone. Potrivit lui Ion Rușeț, consilier în cadrul Complexului Energetic Oltenia, în momentul de față la termocentralele companiei există cantitatea de 750.000 de tone de cărbune. Nu același lucru se poate spune și despre stocurile de la carierele minere.
Consum ridicat de cărbune
Lipsa cărbunelui în cariere este justificată de faptul că livrările către grupurile energetice sunt asigurate 24 de ore din 24. Practic, tot cărbunele care este extras e trimis imediat la sucursalele electrocentrale. Nu vor fi însă probleme ca și în depozitele subunităților miniere să se regăsească până la 1 noiembrie cantitatea de 100.000 de tone de lignit, după cum a precizat reprezentantul Complexul Energetic Oltenia. „Avem obligația ca până în data de 1 noiembrie să avem stocurile de siguranță constituite. Suntem în grafic deocamdată, cel puțin la depozitele de la termocentrale, unde este disponibilă cantitatea de 750.000 de tone. Mai rămâne cantitatea de 100.000 de tone pentru depozitele de la carierele mniere. În ultimele săptămâni a fost o cerere crescută de energie pe bază de cărbune și CEO a fost și pe prmul loc la nivelul producătorilor. Acest lucru a presupus un consum ridicat de cărbune”, a declarat Ion Rușeț, consilier în cadrul Complexului Energetic Oltenia.
2.000 de angajați nu vor primi grupa de condiții speciale de muncă
La nivelul CEO se lucrează și la listele cu persoanele care vor primi condiții speciale de muncă. În jur de 2.000 de salariați ai Complexului Energetic Oltenia nu vor beneficia de condiții speciale de muncă. Așa rezultă din situația realizată de către Direcția de Resurse Umane din Complexul Energetic Oltenia. Peste 9.000 de mineri și energeticieni vor fi încadrați la condiții speciale de muncă, în baza Legii 197 din 2021 care reglementează condițiile de muncă și de pensionare la companiile energetice din România, între care și Complexul Energetic Oltenia. Ion Rușeț, consilier în cadrul Complexului Energetic Oltenia, a spus că liderii de sindicat care fac parte din Comisia de Negociere au primit atât listele cu locurile de muncă încadrate la condiții speciale, cât și locurile de muncă pentru care nu vor fi acordate condiții speciale de muncă. Regula folosită pentru încadrarea posturilor la condiții speciale a fost ca jumătate din actvitate să fie desfășurată în producție. Sindicatele ar dori ca toți angajații companiei să fie încadrați la condiții speciale de muncă. Este vorba de 11.000 de persoane.