20.1 C
Craiova
duminică, 6 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de angajați ai CEO au apelat la instanța de judecată pentru ieșirea la pensie

Zeci de angajați ai CEO au apelat la instanța de judecată pentru ieșirea la pensie

Zeci de angajați ai Complexul Energetic Oltenia(CEO) au apelat la instanțele de judecată pentru ieșirea la pensie.

Casele de pensii din câteva județe au respins dosarele de pensionare care au la bază cereri care fac trimitere la Legea 197 din 2021, pentru că actul normativ nu face în mod expres referire la aplicarea retroactivă. Prin urmare, toate cererile depuse până în momentul de față în județe precum Gorj, Hunedoara, Dolj sau Mehedinți au fost respinse de către comisiile de specialitate din cadrul caselor de pensii.

Liderii de sindicat din Complexul Energetic Oltenia sunt însă de părere că legea este foarte clară, iar instanțele de judecată nu vor avea cum să nu le dea dreptate angajaților din companiile energetice. Condițiile de pensionare sunt vârsta de 52 de ani, vechimea de 25 de ani în domeniu, precum și un stagiu de cotizare de 30 de ani.

Sindicatele îi reprezintă pe salariați

Sunt deja sindicate care au depus plângeri la instanțele de judecată, în județele Hunedoara și Gorj. Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului „Energia” Rovinari, de la Termocentrala Rovinari, a declarat că sindicatul din conducerea căruia face parte a decis să îi reprezinte pe angajați în instanța de judecată. Oamenii au primit decizii negative din partea Casei Județene de Pensii Gorj.

Nemulțumiți de faptul că legea nu este luată în considerare, minerii și energeticienii care îndeplinesc toate condițiile prevăzute în actul normativ au ales să meargă la instanța de judecată cu ajutorul sindicatului din care fac parte. Potrivit conducerii Complexului Energetic Oltenia, au fost eliberate toate adeverințele de vechime și condiții de muncă pe care angajații le-au solicitat pentru a le depune la dosarele înregistrate la casele de pensii.

Deciziile de respingere au legătură însă cu modul în care Legea 197 a fost interpretată de specialiștii caselor de pensii. Din luna februarie a acestui an au loc proteste în Piața Prefecturii din Târgu Jiu pentru aprobarea Legii 197, respectiv pentru aplicarea acesteia. Peste 3.000 de mineri și energeticieni din Complexul Energetic Oltenia îndeplinesc în momentul de față condițiile de pensionare potrivit Legii 197 din 2021.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS