6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTermocentrala Ișalnița renunță definitiv la cărbune

Termocentrala Ișalnița renunță definitiv la cărbune

Una din termocentralele din Complexul Energetic Oltenia(CEO) se pregătește să renunțe definitive la cărbune. În acest sens va fi elaborată documentația tehnică pentru „Închiderea și monitorizarea post- închidere a depozitului de zgură și cenușă MAL STÂNG JIU, la cotele actuale, aferent Sucursala Electrocentrale Ișalnița”, conform proiectului pregătit de Complexul Energetic Oltenia. Bugetul pentru realizarea documentațiilor privind închiderea depozitului de cenușă este de 70.000 de lei.

În depozitul respectiv ajunge zgura și cenușa în urma arderii cărbunelui în grupurile energetice. Dat fiind faptul că la nivelul companiei este în derulare un proces de închidere a blocurilor energetice pe bază de cărbune, nu vor mai fi necesare nici depozitele pentru cenușă și zgură, aferente termocentralelor. Chiar la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița va fi construit un grup energetic pe gaze naturale.

Investiție prevăzută în Planul de restructurare

La Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița va fi construit un grup de mare capacitate care va fi alimentat cu gaze naturale. Investiția a fost trecută în Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia 2021 – 2026. Al doilea grup, mai mic, pe gaze naturale, este programat pentru construire la Sucursala Electrocentrale de la Turceni. Grupurile pe gaze naturale vor lua locul celor pe bază de cărbune.

În urma arderii cărbunelui, rezultă cenușă și zgură și sunt necesare depozite unde sunt stocate resturile rezultate în urma arderilor. În cazul gazelor nu mai este nevoie de astfel de depozite și nici de personalul aferent. De altfel, un grup pe gaze naturale folosește doar 10% – 20% din personalul care este implicat în gestionarea unui grup pe bază de cărbune și a secțiilor conexe. Complexul Energetic Oltenia și-a propus să închidă jumătate din carierele de lignit și să mai păstreze doar trei grupuri pe cărbune până în 2026. Două vor fi la Termocentrala de la Rovinari și unul la Termocentrala de la Turceni. Totodată, programul de investiții prevede construirea celor două grupuri pe gaze naturale(Turceni și Ișalnița) și a 8 parcuri fotovoltaice în Gorj și Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS