Complexul Energetic Oltenia (CEO) cumpără o cantitate uriașă de gaze naturale. Este vorba de de aproape 350.000 MWh. Achiziția se va face prin intermediul Bursei Române de Mărfuri. Bugetul achiziției este de peste 107 milioane de lei fără TVA. Compania folosește gaze naturale în procesul de producție al energiei electrice.
Complexul Energetic Oltenia chiar și-a propus să construiască două grupuri pe gaze naturale, iar nevoile pentru acest combustibil vor fi în creștere. Cel puțin așa se prevede în Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia. Va fi construit un grup de 800 de MW la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița și un grup pe gaze de 400 de MW la Sucursala Electrocentrale de la Turceni.
A cumpărat doar 10% – 12% din certificatele de CO2
Taxa de poluare le dă bătăi de cap șefilor din Complexul Energetic Oltenia. Conform reprezentanților Directoratului companiei, respectiv a lui Gigel Jianu, până în momentul de față s-a reușit cumpărarea a 10 % – 12% din cantitatea de certificate verzi aferentă producției propusă pentru anul 2021. Prețul i-a ținut pe loc pe angajații societății, având în vedere că a trecut de multe ori de 60 de euro bucata.
Este vorba de 300 de lei care se adaugă la prețul de producție al unui megawat. Prin urmare, este imposibil ca firma să își susțină activitatea fără un nou ajutor de stat care trebuie să fie acordat până la începutul anului viitor. Marii poluatori au obligația să achiziționeze certificatele de CO2 pentru anul în curs până la finalul lunii aprilie din anul următor. S-a ajuns ca sute de milioane de euro să fie consumate cu plata taxei respective. Practic mai multe de jumătate din resursele financiare ale Complexului Energetic Oltenia ajung să fie cheltuite cu plata certificatelor de CO2.
Se lucrează la bugetul pentru 2022
Complexul Energetic Oltenia face deja demersuri pentru elaborarea bugetului de venituri și cheltuieli al companiei. Nu mai este mult până la finalul acestu an și deja o echipă de lucru a început să schițeze Bugetul pentru anul 2022. Potrivit lui Gigel Jianu, membru al Directoratului Complexului Energetic Oltenia, principalele capitole ale Bugetului de Venituri și Cheltuieli sunt similare cu cele din anul curent.
Este vorba de producția de cărbune și producția de energie electrică. În opinia lui Gigel Jianu, Complexul Energetic Oltenia nu va scăpa de pierderi nici în 2022. Acest lucru este cauzat tot de obligativitatea plății certificatelor de CO2. Până în momentul de față, colosul energetic a cheltuit peste un miliard de euro cu certificatele de CO2. Numai pentru taxa de poluare aferentă producției de energie de anul trecut Complexul Energetic Oltenia a primit de la stat un ajutor de restructurare în valoare de 251 de milioane de lei.