Este nevoie de noi servicii de consultanță în vederea încheierii contractelor de credit pentru noile investiții ale Complexului Energetic Oltenia(CEO). Compania va apela la servciile specialzate ale unui consultant cunoscut pentru a încheia contractele de credit, contractele de garanție și mai ales pentru negocierea clauzelor contractuale cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
Banca respectivă urmează să asigure finanțarea pentru construirea celor 8 parcuri fotovoltaice pe care compania vrea să le realizeze pe depozitele de steril de la carierele miniere din Bazinul Minier Rovinari, respectiv pe fostele depozite de zgură și cenușă de la termocentralele din județele Gorj și Dolj.
Finanțarea pentru cele două grupur pe gaze naturale va fi asigurată tot de către sectorul bancar. Va exista o contribuție și din partea noilor investitori. Grupurile pe gaze naturale vor fi construite la Sucursalele Electrocentrale de la Turceni și de la Ișalnița. Numai pentru cele 8 parcuri fotovoltaice investiția este estimată la 670 de milioane de euro. Primele lucrări la parcurile fotovoltaice ar trebui să fie demarate chiar de anul viitor.
S-a încheiat perioada de depunere a ofertelor
S-a încheiat perioada oficială de depunere a ofertelor pentru noile investiții ale Complexului Energetic Oltenia. Termenul a expirat luni noapte. Specialiștii Complexului Energetic Oltenia urmează să evalueze fiecare ofertă în parte. Compania și-a propus să selecteze investitorii pentru constituirea de societăți mixte (SPV-uri) în vederea implementării de proiecte fotovoltaice și CCGT, adică cele două grupuri pe gaze naturale. Proiectele sunt prevăzute în Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia 2021 – 2026.
Acesta se află în curs de aprobare la Comsia Europeană. Compania urmează să comunice numărul de societăți mixte care vor fi înființate pentru construirea celor 8 parcuri fotovoltaice și a celor două grupuri pe gaze naturale.
Încearcă să mențină stocurile de siguranță
Complexul Energetic Oltenia încercă în această perioadă să mențină stocurile de siguranță, dar și să producă energie electrică. Sunt probleme mari în majoritatea carierelor cu asigurarea cantităților de cărbune necesare atât pentru stocurile de iarnă, cât și pentru grupurile energetice pe bază de lignit.
Este nevoie să fie onorate atât cantitățile necesare de cărbune pentru cele 6 grupuri care sunt folosite aproape în fiecare zi pentru producerea de curent electric, dar și pentru a menține stocuri de peste 850.000 de tone de lignit. Este stocul de siguranță aprobat prn Hotărâre de Guvern Companiile energetice sunt obligate an de an să dețină anumte cantități de combustibil pentru a trece cu bine peste perioada de iarnă.
Complexul Energetic Oltenia este una din societățile deținute de stat care trebuie să asigure în lunle de iarnă cantitățile necesare de curent electric și chiar să intervină în perioadele în care se înregistrează vârfuri de consum.