5.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBugetul CEO pentru 2022, gata până la finalul lunii decembrie

Bugetul CEO pentru 2022, gata până la finalul lunii decembrie

Bugetul de venituri și cheltuieli al Complexului Energetic Oltenia (CEO) pentru anul 2022 va fi gata până la finalul lunii decembrie.

Este anunțul transmis de către Ion Rușeț, consilierul președintelui Directoratului Complexului Energetic Oltenia. Bugetul care va fi valabil anul viitor seamănă cu proiectul de buget de anul acesta. Se va miza pe aceleași cantități de energie electrică și cărbune ca în 2021 și pe vânzări cel puțin la același nivel.

Ion Rușeț a precizat că anul 2021 a fost mult mai bun din punct de vedere economic decât cel de anul trecut. Este vorba atât de nivelul producției de energie electrică și al livrărilor, cât și de cel al prețurilor la care a fost vândută producția de energie electrică, în special pe PZU. O problemă în Bugetul de Venturi și Cheltueli va fi estimarea prețului la certificatele de CO2.

Acesta s-a dublat față de luna aprilie a acestui an. Nu se știe la ce sumă se va face raportarea. Cert este că în momentul de față prețul este trecut de 80 de euro un certificat de CO2. Complexul Energetic Oltenia a plătit în primăvara acestui an suma de 314 milioane de euro pentru certificatele de CO2. Prin urmare, suma se va dubla pentru certificatele de CO2 aferente producției de energie electrică din 2021. Este vorba de 600 – 700 de milioane de euro.

Absolvenți angajati în toamnă

CEO a făcut recent angajări din rândul tinerilor specialiști. Nu toți absolvenții din învățământul profesional dual au dorit să lucreze la Complexul Energetic Oltenia. Compania are în derulare câteva contracte cu instituții de învățământ, iar luna trecută au fost realizate primele angajări. Nu toți absolvenții care au finalizat studiile și care au făcut practica la CEO au dorit să devină angajați ai colosului energetic. Cei care au optat pentru un loc de muncă în cadrul companiei s-au integrat însă bine, după cum a precizat Ion Rușeț, consilier în cadrul Complexului Energetic Oltenia.

„Începând cu 1 noiembrie 2021, CE Oltenia a angajat 60 de absolvenți ai învățământului dual, în urma verificării aptitudinilor lor profesionale. Noii angajați ocupă locuri de muncă în cadrul UMC Motru, UMC Jilț, SE Rovinari, SE Turceni și SE Ișalnița, corespunzător calificărilor obținute (sudor; lăcătuș mecanic întreținere și reparații miniere; electrician supraveghere transportoare cu bandă; electrician întreținere și reparații; electrician protecții relee, automatizări și măsurători electrice; electrician echipamente electrice și energetice).

În prezent, CE Oltenia susține un număr de 242 elevi în clase de învățământ dual, pentru care asigură pregătirea practică în sucursale și subunități în conformitate cu standardele de pregătire profesională în vigoare, echipamentul de protecție și burse profesionale la nivelul celor acordate din fonduri publice, precum și premii pentru cei mai performanți dintre aceștia.

De asemenea, absolvenții au posibilitatea de a fi angajați în cadrul companiei. Învățământul dual se dovedește a fi un parteneriat activ între furnizorii de educație / formare profesională și mediul economic, în condiții reciproc avantajoase”, conform Complexului Energetic Oltenia. CEO face și acum angajări de specialiști pentru termocentrale și carierele miniere pe durată determinate, de 6 luni cu posibilitate de prelungire. Cererile se pot depune până pe 20 decembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS