5.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO plătește 1,5 milioane de euro pentru servicii de consultanță

CEO plătește 1,5 milioane de euro pentru servicii de consultanță

Complexul Energetic Oltenia (CEO) vrea să achite peste 1,5 milioane de euro pentru achiziția de servicii de consultanță necesare implementării noilor investiții.

Este vorba de un buget de peste 7,5 milioane de lei aprobat de către Directoratul Complexului Energetic Oltenia. Au fost demarate procedurile privind organizarea licitației în vederea achiziției serviciilor de consultanță pentru implementarea de parcuri fotovoltaice pe depozitele de zgură și cenușă aferente sucursalelor energetice și pe haldele din cadrul sucursalei miniere. Data limită pentru depunerea ofertelor este 21 ianuarie. Potrivit caietului de sarcini, compania care va furniza serviciile de consultanță se va ocupa de înființarea societăților mixte care vor construi parcurile fotovoltaice și grupurile pe gaze naturale și se va ocupa de obținerea tuturor avizelor necesare pentru tot procesul legat de demararea noilor investiții pe care le-a anunțat CompLexul Energetic Oltenia, în Planul de restructurare și decarbonare 2021 – 2026.

Bugete mari pentru investiții

Complexul Energetic Oltenia produce energie pe bază de lignit, însă pregătește implementarea unui Plan de restructurare și decarbonare pentru perioada 2021 – 2026. Planul propune construirea a două grupuri pe gaze naturale la Termocentrala Turceni și la Termocentrala Ișalnița, cu o putere totală însumată de 1.200 de MW.

De asemenea, se intenționează construirea de parcuri fotovoltaice în Gorj și Dolj cu o putere instalată de peste 700 MW. Acționarii companiei au aprobat deja constituirea de societăți de proiect, mixte, pentru realizarea noilor investiții. Au fost depuse și oferte de angajament pentru noile proiecte. Pentru cele 10 proiecte vor fi 10 firme mixte sau mai puține, în funcție de ce investitori vor rămâne în urma selecției care va fi realizată de Complexul Energetic Oltenia cu ajutorul firmei de consultanță. După selecția investitorilor se va trece la înființarea noilor companii.

Pentru parcurile fotovoltaice se asigură finanţare din bugetul Fondului pentru Modernizare. Proiectele sunt evaluate la 670,8 milioane euro, costurile eligibile fiind de 469,562 milioane euro(fără TVA). Parcurile fotovoltaice vor fi construite pe haldele de steril de la UMC Jilț, Pinoasa, Rovinari Est, Roșia, Tismana, respectiv pe depozitele de cenușă și zgură închise de la termocentralele Rovinari, Turceni și Ișalnița. Bugetul pentru grupurile pe gaze naturale va depăși în mod cert un miliard de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS