Spitalele din Gorj au fost verificate dacă sunt pregătite de valul 5 al pandemiei de coronavirus. Autoritățile județene vor beneficia în curând de un raport cu privire la pregătirea unităților medicale din județ pentru a face față valului de îmbolnăviri. Raportul fi întocmit de către autoritățile sanitare până la finalul aceste săptămâni, în urma unor controale care au avut loc la spitalele din județ în ultimele zile.
În momentul în care va fi gata, documentul va fi înaintat prefectului de Gorj și Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Verificările care au fost realizate sub coordonarea Direcției de Sănătate Publică Gorj și la care au participat reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență au vizat secțiile și compartimentele unde sunt internați pacienți COVID. De asemenea, a fost verificată dotarea compartimentelor ATI COVID, precum și dotarea cu echipamente, materiale de protecție și dezinfecție și medicamente anti-COVID. În centrul atenției au fost și instalațiile electrice și cele de gaze medicale.
Expiră medicamentele la Motru
Este cunoscută situația de anul trecut a Spitalul din Cărbunești care a rămas câteva ore fără oxigen. Din acest motiv, în timpul controalelor s-a insistat pe modul în care se prezintă stocatoarele și instalațiile de oxigen. Prefectul de Gorj, Marcel Iacobescu, a declarat că nu au fost identificate probleme majore. În prezent, gradul de ocupare a paturilor nu este unul care să genereze îngrijorare.
Sunt 6 pacienți la ATI COVID și în jur de 50 la secțiile de boli infecțioase. Au fost identificate totuși probleme cu stocul de favipiravir la Spitalul Orășenesc din Motru. Au fost achiziționate foarte multe medicamente, iar acestea expiră în luna mai, respectiv peste 3 luni. „Vedem ce soluții vor fi identificate pentru a nu se pierde aceste medicamente, dacă vor putea fi redistribuite. La Spitalul din Târgu-Cărbunești, unde au fost problemele cu oxigenul au mai fost adus încă un stocator de oxigen și se lucrează la montarea acestuia. De încă un stocator va beneficia și Spitalul din Rovinari. Acolo, din fericire este disponibilă și o stație de producere a oxigenului”, a declarat Marcel Iacobescu.
Centru de evaluare la SJU
Este de amintit că în plus față de situația din valul al patrulea, la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu este deschis acum și un Centru de evaluare. Astfel, Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu a fost înființat Centrul de Evaluare și tratare a pacienților COVID în clădirea unității situată pe strada A.I. Cuza (Pasarelă). Acest centru funcționează în regim de spitalizare de zi (program de funcționare în două ture de luni până duminică, în intervalul orar 8.00 – 20.00).
Aici, pacienții pozitivi la coronavirus, cu forme ușoare și medii, beneficiază de evaluare, investigații medicale specifice, tratament, dar și de posibilitatea administrării anticorpilor monoclonali conform protocoalelor medicale în vigoare. SJU Târgu Jiu asigură personalul medical pentru buna funcționare a acestui centru. Potrivit Ministerului Sănătății, în aceste centre de evaluare care funcționează în numeroase unități medicale din România, persoanele infectate cu Sars-Cov-2, indiferent dacă sunt asigurate sau nu, vor fi tratate gratuit. Se dorește să nu se mai producă supraaglomerarea secțiilor de spital. Este important ca pacienții diagnosticați cu COVID-19 să ajungă, în ziua în care au primit rezultatul testului Covid, într-un centru de evaluare pentru a primi tratamentul adecvat formei de boală cât mai repede. Astfel, pot fi prevenite cazurile severe.