Bugetul pentru externalizarea din Complexul Energetic Oltenia (CEO) a Sucursalei Electrocentrale Craiova 2 este de 675.000 de lei.
Directoratul companiei a aprobat suma respectivă pentru achiziția de servicii specializate de consultanță și asistență juridică, financiară și fiscală. Acest lucru va fi necesar în vederea organizării procesului de divizare (simetrică sau asimetrică) a Societății Complexul Energetic Oltenia S.A. prin transmiterea părții din patrimoniu, respectiv elemente de activ și pasiv aferente Sucursalei Electrocentrale Craiova II, unei companii noi.
„Servicii specializate de consultanță și asistență juridică, financiară și fiscală în vederea organizării procesului de divizare (simetrică sau asimetrică) a Societății Complexul Energetic Oltenia S.A. prin transmiterea părții din patrimoniu, respectiv elemente de activ și pasiv aferente Sucursalei Electrocentrale Craiova II, unei noi societăți care va fi astfel constituită, în baza Legii 31/1991. Valoarea estimată. 675.000 RON”, conform caietului de sarcini. Licitația va avea loc pe 2 februarie.
E nevoie de finanțare pentru investiții
Potrivit Complexului Energetic Oltenia, prin externalizarea SE Craiova II către autoritățile locale, modernizarea rețelei ar putea fi realizată prin accesarea de fonduri destinate în mod special pentru aceste tipuri de activități, fonduri ce au ca beneficiari eligibili autoritățile locale, cum ar fi Fondul de modernizare; Segmentul de cogenerare în cadrul noului Sistem de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) va fi dimensionat, pornind de la asigurarea necesarului de energie termică pentru Municipiul Craiova, inclusiv agenții economici, finanțarea acestuia fiind posibilă a se realiza din Fondul de Modernizare la pachet cu modernizarea rețelelor de transport și distribuție.
Trebuie reduse pierderile
Conform Complexului Energetic Oltenia este nevoie de investiții pentru reducerea pierderilor care în prezent sunt de 45%. „Acest concept investițional integrat reprezintă singura variantă economic fezabilă pentru eficientizarea businessului în domeniul energiei termice în Municipiul Craiova care, pe lângă eficientizarea generării, va conduce și la diminuarea pierderilor în rețele, care se ridică la circa 45% în prezent.
Externalizarea S.E. Craiova II către autoritățile locale ar contribui semnificativ la asigurarea continuității alimentării adecvate a consumatorilor din municipiu și către societatea Ford SA. CEO ia în considerare aplicarea unei astfel de măsuri și dorește demararea acțiunilor necesare împreuna cu Consiliul Local și Primăria Craiova pentru identificarea celei mai bune opțiuni pentru ca entitatea divizată să poată funcționa în condiții normale.
CEO ar urma să asigure la data divizării capitalul circulant necesar pentru operațiunile noii entități, iar valoarea certificatelor CO2 până la data efectivă a divizării ar fi inclusă în ajutorul de restructurare pregătit de CEO. Ulterior divizării, S.E. Craiova II ar putea fi integrată prin crearea unei noi societăți cu acționari actuali ai CEO și Consiliul Local al municipiului Craiova”, conform CEO.
Grupul pe gaze de la Ișalnița, sub semnul întrebării
Este de amintit că președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu, pune sub semnul întrebării investiția în grupul pe gaze de la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița. Este vorba de grupul energetic de 800 de MW pe care Complexul Energetic Oltenia a anunțat de mai mulți ani că îl va construi. Dumitru Pârvulescu este de părere că se poate face o corelație între rezultatele selecției pentru atragerea de investitori și datele din Planul de restructurare. Este cunoscut faptul că la selecția organizată de Complexul Energetic Oltenia au fost depuse oferte doar pentru cele 9 proiecte, din totalul de 10. Este vorba de cele 8 parcuri fotovoltaice și un bloc energetic. Astfel, pentru grupul pe gaze naturale de la Ișalnița nu a fost depusă nicio ofertă. Mai este și varianta în care investiția nu a mai fost prezentată potențialilor investitori.