Acționarii Complexului Energetic Oltenia pregătesc în ședința de joi aprobarea achiziției de servicii juridice pentru încheierea de contractelor de credit, a contractelor de garanții și a clauzelor contractuale din contractele ce se vor încheia cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
Banca respectivă va asigura fonduri pentru finanțarea noilor investiții, precum parcurile fotovoltaice și grupurile pe gaze din Planul de restructurare și decarbonare. Complexul Energetic Oltenia și-a propus că construiască două grupuri energetice pe gaze naturale la Turceni și la Ișalnița, precum și a opt parcuri fotovoltaice, în județele Gorj și Dolj. Cel puțin pentru parcurile fotovoltaice există și sursă de finanțare care poate să acopere până la 80% din costuri. Diferența va trebui să fie asigurată de către Complexul Energetic Oltenia și noii investitori.
Parcuri pe haldele de steril
Pentru parcurile fotovoltaice se asigură finanţare și din bugetul Fondului pentru Modernizare. Proiectele sunt evaluate la 670,8 milioane de euro, costurile eligibile fiind de 469,562 milioane de euro (fără TVA). Parcurile fotovoltaice vor fi construite pe haldele de steril de la:
- UMC Jilț,
- Pinoasa,
- Rovinari Est,
- Roșia,
- Tismana, respectiv pe depozitele de cenușă și zgură închise de la termocentralele:
- Rovinari,
- Turceni,
- Ișalnița.
Este de precizat că la Complexul Energetic Oltenia au fost depuse oferte din partea a trei mari companii din România care vor să construiască alături de CEO grupurile pe gaze și parcurile fotovoltaice. Potrivit conducerii colosului enegetic, au fost depuse însă oferte pentru toate cele opt parcuri fotovoltaice și pentru grupul nou pe gaze naturale pe care societatea și-a propus să îl construiască la Termocentrala de la Turceni. Nu se mai știe ce se va întâmpla exact legat de grupul energetic pe gaze naturale de la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița.
Ce mai discută acționarii
Este de amintit că în ședința de joi a acționarilor vor fi analizate și alte teme de interes. Este vorba de două ședințe ale acționarului companiei.
Pe ordinea de zi se află și prezentarea rezultatelor procesului de selecție pentru personalul cu funcții de conducere din Directorat și din Consiliul de Supraveghere. De asemenea, vor mai fi analizate unele contracte de achiziție și prelungirea peroadei de rambursare a ajutorului financiar primit anul trecut. Este un ajutor financiar de la Ministerul Finanțelor. Suma a fost de peste 251 de milioane de euro și a avut ca destinație plata certificatelor de CO2. Banii trebuie să fie rambursați dacă Planul de restructurare și decarbonare nu este avizat de către Comsia Europeană. Acționarii CEO vor prelungi perioada de rambursare până la data de 30 iunie 2022, în așteptarea aprobării de la CE.