6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjCEO face demersuri pentru un nou ajutor financiar

CEO face demersuri pentru un nou ajutor financiar

Complexul Energetic Oltenia (CEO) face demersuri pentru a obține cât mai repede un nou ajutor financiar de la Guvern. Acest lucru este deja posibil, având în vedere că Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia este avizat de către Comisia Europeană.

Anul trecut a fost cheltuită suma de peste 300 de milioane de euro pentru certificatele de CO2, iar anul acesta ar fi nevoie de peste dublu. Complexul Energetic Oltenia așteaptă de urgență alocarea ajutorului financiar de stat pentru plata certificatelor de CO2, mai ales după aprobarea Planului de restructurare de către Comisia Europeană. Prețul unui certificat de CO2 a trecut de 88 de euro și se apropie din nou de pragul de 90 de euro.

Colosul energetic are obligația să achite certificatele de CO2 până la finalul lunii aprilie 2022. Este vorba de certificatele aferente producției de energie din anul 2021. Sunt peste 9 milioane de certificate care trebuie să fie cumpărate. Nu se știe exact ce s-a achiziționat până la acestă oră. Problema este că sunt 3 luni până la termenul limită și prețul certificatelor este foarte mare.

Numai cu ajutoare financiare pot rezista

Complexul Energetic Oltenia a respectat anul trecut obligațiile de conformare, finalizând achiziționarea certificatelor de CO2 aferente energiei produse în anul 2020. Preţul certificatelor de CO2 a crescut spectaculos în ultimii ani, ajungând în prezent la peste 88 de euro/certificat. Pentru CE Oltenia ponderea preţului certificatelor de CO2 în costul unitar de producție al energiei electrice depășeşte 60%.

Valoarea certificatelor aferente energiei produse în anul 2020 a fost de 315 milioane euro. Ajutorul de stat aprobat anul trecut de Guvern, în sumă de 241 milioane euro, a acoperit estimarea inițială, iar diferența de 74 milioane de euro a fost suportată din fondurile proprii ale companiei. Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior până la data de 30 aprilie a anului curent ar fi atras penalități de 100 euro/ certificat în plus față de obligativitatea achiziționării acestora.

Obligatorii din 2013

Obligativitatea achiziționării în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut după anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate, iar prețurile certificatelor înregistrând o creștere spectaculoasă de la 4-5 euro în anul 2017.

„Astfel, Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înființarea companiei în iunie 2012 și până în prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2. În fiecare an, CE Oltenia s-a conformat prin achiziționarea, în termenul prevăzut de legislație, a întregii cantități de certificate de CO2 corespunzătoare energiei produse. Până în anul 2020, CE Oltenia nu a primit niciun sprijin financiar din partea statului”, conform unui comunicat al Complexului Energetic Oltenia.

Este de amintit că în urma aprobării Planului de restructurare al de către Comisia Europeană, statul va putea să acorde CEO ajutoare financiare de 2,66 miliarde de euro până în 2026. În schimbul banilor, compania va trebui să se restructureze din temelii. Este vorba de închiderea de capacității, reducerea cu peste 60% a numărului de angajați și realizarea de investiții noi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS