9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjInvestitori din afara țării, interesați de grupul pe gaze de la Ișalnița

Investitori din afara țării, interesați de grupul pe gaze de la Ișalnița

Investitori din afara țării sunt interesați să construiască grupul energetic pe gaze naturale de la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița, din Complexul Energetic Oltenia (CEO).

Aici este propus să fie construit un grup pe gaze naturale cu o putere instalată de 800 de MW. Este singurul proiect pentru care nu au fost depuse oferte la selecția de investitori organizată la finalul anului trecut de către Complexul Energetic Oltenia. Potrivit lui Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, în momentul de față sunt interesate de grupul pe gaze companii din țară și din afara țării. Este de așteptat ca interesul să se concretizeze prin depunerea de oferte la selecția care va fi organizată de compania energetică în această primăvară. Grupul pe gaze de la Termocentrala Ișalnița va fi cea mai mare investiție a Complexului Energetic Oltenia.

Plan de restructurare pe 4 ani

Complexul Energetic Oltenia produce energie pe bază de lignit, însă pregătește implementarea unui Plan de restructurare și decarbonare pentru perioada 2022 – 2026. Planul propune construirea a două grupuri pe gaze naturale la Termocentrala Turceni și la Termocentrala Ișalnița.

De asemenea, se intenționează construirea de parcuri fotovoltaice în Gorj și Dolj cu o putere instalată de peste 725 MW. Acționarii companiei au aprobat deja constituirea de societăți de proiect, mixte, pentru realizarea noilor investiții. Pot participa și investitori străini. Pentru cele 10 proiecte vor fi 10 firme mixte sau mai puține, în funcție de ce investitori vor rămâne în urma selecției care va fi realizată de Complexul Energetic Oltenia cu ajutorul unei firme de consultanță.

După selecția investitorilor se va trece la înființarea noilor companii. Pentru parcurile fotovoltaice se asigură finanţare din bugetul Fondului pentru Modernizare. Proiectele sunt evaluate la 670,8 milioane euro, costurile eligibile fiind de 469,562 milioane euro(fără TVA). Parcurile fotovoltaice vor fi construite pe haldele de steril de la UMC Jilț, Pinoasa, Rovinari Est, Roșia, Tismana, respectiv pe depozitele de cenușă și zgură închise de la termocentralele Rovinari, Turceni și Ișalnița.

Licitație până vineri pentru externalizarea Craiova 2

Complexul Energetic Oltenia așteaptă până pe 11 februarie oferte pentru achiziția de servicii de consultanță pentru externalizarea sucursalei Craiova 2. Termocentrala de la Craiova produce energie electrică, dar și agent termic. Complexul Energetic Oltenia nu mai dorește să se implice în activitatea de termoficare la Craiova.

Prin urmare, a fost aprobată externalizarea sucursalei respective. Este nevoie de servicii specializate de consultanță și asistență juridică, financiară și fiscală în vederea organizării procesului de divizare (simetrică sau asimetrică) a Societății Complexul Energetic Oltenia S.A. prin transmiterea părții din patrimoniu, respectiv elemente de activ și pasiv aferente Sucursalei Electrocentrale Craiova II, unei noi societăți care va fi astfel constituită, în baza Legii 31/1991. Serviciile de consultanță și de reprezentare juridică au prevăzut un buget de 675.000 de lei.

Termocentrala de la Craiova urmează să fie externalizată până anul viitor. La noua societate vor deține acțiuni actualii acționari ai Complexului Energetic Oltenia. Prin urmare, compania energetică nu va mai avea legătură cu activitatea de producere de apă caldă și căldură la Craiova, respectiv nu se va mai ocupa de spargerea de străzi și de reparații de conducte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS