Administrația și sindicatele din Complexul Energetic Oltenia se vor reuni vineri la sediul Sucursalei Miniere din Târgu Jiu, în încercarea de a afla ma multe despre Planul de restructurare. Acesta ar fi trebuit să ajungă marți la sindicate, însă până joi după-amiază Planul nu fusese trimis sindicatelor.
Principala temă a discuțiilor la cea de-a doua ședință a Comisiei de Negociere ar trebui să fie Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia. Liderii de sindicat vor să afle ce cuprinde exact documentul respectiv și care vor fi etapele de restrângere a activității atât la subunitățile miniere, cât și la termocentrale. Planul prevede închiderea a jumătate din carierele miniere și a jumătate din grupurile energetice pe bază de cărbune. Este propusă și reducerea numărului de salariați până în 2026 cu peste 6.000 de persoane, precum și realizarea unor investiții noi.
Investițiile propuse
Se intenționează construirea de parcuri fotovoltaice în Gorj și Dolj cu o putere instalată de peste 700 MW și a două grupuri pe gaze naturale la Turceni și Ișalnița cu o putere instalată de 1.200 de MW. Acționarii companiei au aprobat deja constituirea de societăți de proiect, mixte, pentru realizarea noilor investiții. Pot participa și investitori străini. Pentru cele 10 proiecte vor fi 10 firme mixte, în funcție de ce investitori vor rămâne în urma selecției realizată de Complexul Energetic Oltenia cu ajutorul unei firme de consultanță.
După selecția investitorilor se va trece la înființarea noilor companii. Pentru parcurile fotovoltaice se asigură finanţare din bugetul Fondului pentru Modernizare. Proiectele sunt evaluate la 670,8 milioane euro, costurile eligibile fiind de 469,562 milioane euro(fără TVA). Parcurile fotovoltaice vor fi construite pe haldele de steril de la UMC Jilț, Pinoasa, Rovinari Est, Roșia, Tismana, respectiv pe depozitele de cenușă și zgură închise de la termocentralele Rovinari, Turceni și Ișalnița.
Negocieri și pentru CCM
Vineri vor avea loc discuții în cadrul Comisiei de Negociere pe marginea noului Contract Colectiv de Muncă din Complexul Energetic Oltenia. Este cea de-a doua ședință din această săptămână care aduce la masa negocierilor federațiile sindicale reprezentative și reprezentanții Directoratului CEO. La nivelul companiei nu există un sindicat reprezentativ.
Astfel, negocierile din partea sindicatelor sunt purtate de sindicaliști din cele patru federații. Este vorba de:
- Federația Națională a Sindicatelor din Electricitate Univers,
- Federația Națională Mine Energie,
- Federația Energetica,
- Federația Sindicatelor Libere și Independente Petrol Energie.
La negocieri ar trebui să participe și cei cinci membri ai Directoratului companiei, în frunte cu președintele Daniel Burlan.