Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj organizează săptămâna aceasta, în perioada 16-18 februarie, trei manifestări culturale închinate Zilei Naționale „Brâncuși”.
Evenimentele omagiază împlinirea a 146 de ani de la nașterea sculptorului din Hobița și, deopotrivă, comemorează 65 de ani de la intrarea în eternitate a acestuia. Prima expoziție este organizată în data de 16 februarie la Giardini di Zoe – Banpotoc – Simeria. Aici este vernisată începând cu ora 10.00, expoziția de sculptură în piatră de râu a lui Costel Păun, un vechi colaborator al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. La Giardini di Zoe instituția noastră are din luna iunie 2021 o expoziție sub egida lui Brâncuși.
Singurul sculptor care lucrează în piatră de râu
Costel Păun spunea că “de la Brâncuși a învățat piatra să cânte”. Formele pe care sculptorul le construiește amintesc în mare măsură de arta lui Constantin Brâncuși. Costel Păun este, în acest moment, singurul sculptor din România care lucrează, printr-o tehnică specială, în piatră de râu. Piatra de râu are o duritate ieșită din comun, așa că e foarte greu să sculptezi utilizând acest material.
„Dacă arta trebuie să intre într-o comuniune cu Natura, ca să îi exprime principiile, trebuie să îi urmeze, însă, şi exemplul acţiunii. Materia trebuie să îşi continue viaţa şi după ce au intervenit mâinile sculptorului. Rolul plastic pe care material îl îndeplineşte în mod firesc, trebuie încontinu descoperit şi păstrat. A-i da un alt sens decât acela pentru care este menită de la Natură, înseamnă a o ucide.”, spunea marele sculptor Constantin Brâncuși. Sculptorul teleormănean Costel Păun reușește să pună în practică această teorie a artei sculpturale.
Expoziție și la Turda
Manifestările dedicate sărbătorii naționale „Ziua Brâncuși” continuă în data de 17 februarie cu vernisarea unei expoziții la Galeria de Artă „Valer Suciu” din Turda începând cu ora 13.00. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj are alături ca organizatori la acest eveniment: Primăria, Casa de Cultură și Galeria de Artă Valer Suciu din Turda.
Evenimentul include o expoziție de pictură, grafică, fotografie și icoană, lansarea cărților de poezie ”Bună dimineața, Doamnă” și ”Romante pentru mai tarziu” de Ion Cepoi și a albumului ”Nemuritoare povești de pe cele 11 văi ale Gorjului” culese de Teodor Dădălău. Curatorii evenimentului sunt profesoara Ana Sevan, directorul Casei de Cultură din Turda, poetul Ion Cepoi și pictorul Cornel Vana. Cel de-al treilea eveniment dedicat omagierii sculptorului Constantin Brâncuși va avea loc în data de 18 februarie la Sala “Florin Isuf” a CJCPCT Gorj, începând cu ora 12.30. Expun aici: Traian Duță, Costel Păun, Cătălin Dragomir, Ilie Alexandru și Erich Perjovschi (Republica Moldova).