Direcția Silvică Gorj a aprobat planurile de exploatare forestieră din acest an. Potrivit unuia dintre programe, este vizată achiziția de servicii de exploatări forestiere pentru semestrul I din 2022 în valoare de peste 5 milioane de lei, respectiv un milion de euro. Licitația va avea loc pe 17 martie.
O altă licitație va avea loc pe 1 martie vizează servicii de regenerare a pădurilor, în valoare de peste 1,8 milioane de lei. „Prestări servicii de regenerare a pădurilor, lucrări de împăduriri, întreţineri plantaţii, ajutorarea regenerării naturale, recoltări semințe, culturi în pepiniere și solarii, întreținerea culturilor din pepiniere 2022 -DS Gorj”, conform Direcției Silvice Gorj.
Infracţionalitatea în domeniul silvic
Inspectoratul de Poliție al Județului Gorj a dat recent publicității situația infracționalității în domeniul silvic. Astfel, în vederea prevenirii și combaterii tăierilor ilegale de arbori, a faptelor ilegale în domeniul silvic, polițiștii au executat peste 2.880 de controale și au verificat 558 de obiective. Au fost înregistrate 768 de infracțiuni la regimul silvic și au fost aplicate 255 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 250.800 de lei. Au fost confiscați 993,115 metri cubi de material lemnos. Prefectul de Gorj, Marcel Iacobescu, a solicitat recent Inspectoratului de Poliție al Județului Gorj să intensifice controalele la transportatorii de lemne și la firmele care se ocupă cu exploatarea lemnului.
Amenzi de la jandarmi în exploatațiile forestiere
Jandarmii din cadrul Postului Montan Runcu au executat recent misiuni de ordine şi siguranţă publică având ca scop prevenirea și combaterea faptelor antisociale și au constatat că pe Valea Susenilor și Valea Sohodolului.
Reprezentanţii unor agenți economici și o persoană fizică traversau cu autovehicule albiile râurilor și pârâurilor din zonă. Jandarmii montani au aplicat trei amenzi contravenţionale în valoare de 24.000 de lei (8000 lei, fiecare) unor persoane deoarece au fost depistați când transportau cu mai multe utilaje speciale pentru transportul lemnului (TAF-uri) pe albia unui pârâu de munte afluent al râului Șușița Seacă.
Anterior, persoanele în cauză au fost atenționate de către jandarmii montani din Runcu să respecte prevederile legale, aceștia neconformându-se.
„Un bărbat din Runcu a fost depistat când traversa albia râului Sohodol cu autoturismul proprietate personală, în mod repetat, iar, în urma mai multor solicitări ale jandarmilor montani să nu traverseze râul de munte cu autoturismul, acesta nu a respectat recomandările adresate, motiv pentru care a fost sancționat contravențional cu o amendă în valoare de 8.000 lei. În situația în care sesizați astfel de fapte de încălcare a normelor legale în domeniul pescuitului și acvaculturii, vă recomandăm să sesizați aceste aspecte prin SNUAU 112 sau să vă adresați unui echipaj de jandarmi în vederea aplicării măsurilor legale”, conform Inspectoratului de Jandarmi Județean Gorj.