0.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjCEO funcționează cu grupurile energetice încărcate la jumătate

CEO funcționează cu grupurile energetice încărcate la jumătate

La nivelul Complexului Energetic Oltenia(CEO) sunt în momentul de față în funcțiune cinci blocuri energetice. Producția livrată în Sistemul Energetic Național este de sub o mie de megawați, foarte mică raportat la anii anteriori, dar în acord cu producția de cărbune de la nivelul carierelor miniere. Sunt pornite două grupuri la Termocentrala Rovinari și câte un grup la celelalte trei sucursale electrocentrale din Turceni, Ișalnița și Craiova.

Astfel, la nivelul Sucursalei Electrocentrale de la Rovinari funcționează blocurile energetice numerele 4 și 6. La Sucursala Electrocentrale de la Turceni este funcțional grupul energetic numărul 4. În județul Dolj, la Termocentrala Ișalnița este funcțional blocul energetic 7, iar la Sucursala Electrocentrale Craiova 2 este pornit grupul energetic numărul 1.

Asigură aproape 20% din necesarul național

Producția de energie electrică pe bază de cărbune este întregită de alte două grupuri de la nivel național. Producția totală este de 1.200 – 1.300 de MW, adică aproape 20% din necesar. Complexul Energetic Oltenia a redus treptat producția de energie electrică. Față de acum 4 ani, producția este la jumătate. Scăderea producției de energie pe bază de cărbune coincide cu obligativitatea plății certificatelor de CO2.

De când există această obligație pentru marii poluatori, Complexul Energetic Oltenia a cheltuit peste un miliard de euro. Primele certificate au costat 4 euro, iar anul trecut s-a achitat un preț maxim de 47 de euro. În momentul de față un certificat de CO2 este evaluat la aproape 90 de euro. Reducerea producției are legătură și cu încercarea de a achita mai puține certificate de CO2, având în vedere explozia de preț. Anul trecut, Complexul Energetic Oltenia a achitat 314 milioane de euro pentru certificatele de CO2, iar anul acesta va plăti cel puțin dublu.

Negociază contractul colectiv de muncă

În această perioadă sindicatele și administrația din Complexul Energetic Oltenia negociază Contractul Colectiv de Muncă. Miercuri este programată o nouă ședință a Comisiei de negociere. Astfel, uniformizarea sporurilor pentru angajații din Complexul Energetic Oltenia va intra miercuri în analiza sindicatelor și administrației. În fapt, s-a convenit ca în baza unei analize oferită de șefii colosului energetic și a costurilor, angajații să beneficieze de toate sporurile existente. Este vorba de personalul din zona de producție și nu numai. Cert este că miercuri vor fi redactat capitolul din Contractul Colectiv de Muncă în care se va reglementa acordarea sporurilor.

Sunt trei sporuri principale pe care ar trebui de acum încolo să le primească salariații companiei: sporul de fidelitate care este corelat cu vechimea în cadrul societății. Mai este sporul de carieră, care se acordă salariaților din carierele miniere, respectiv sporul de pericol cu trimitere la condițiile grele de lucru.

În prezent, sporurile sunt acordate în mod diferit. Unii angajați le primesc, alții încă le așteaptă sau la un moment dat au apelat la instanța de judecată pentru a le câștiga. De asemenea, în cadrul negocierilor pentru viitorul CCM s-a convenit ca angajații să beneficieze de tichete de vacanță și în acest an. Valoarea unui voucher de vacanță în acest an va fi de 2.550 de lei. Cea mai grea parte a negocierilor vizează creșterea de salarii pe care sindicatele o solicită. Aici s-ar putea produce și blocaje. Până la data de 14 martie trebuie să fie finalizate negocierile, pentru a se putea trece la redactarea și semnarea Contractului Colectiv de Muncă. Acesta va fi valabil 2 ani de zile, începând cu data de 1 aprilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS