8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjPensionarea anticipată a minerilor de la CEO, la Avocatul Poporului

Pensionarea anticipată a minerilor de la CEO, la Avocatul Poporului

Avocatul Poporului a fost sesizat legat de pensionarea anticipată a angajaților din Complexul Energetic Oltenia(CEO).

Cu toate că este în vigoare din august 2021 Legea 197 nu se aplică. Peste 1.300 de cereri au fost depuse la Casa de Pensii Gorj în ultimele luni ale anului trecut de către angajații CEO care doresc să iasă la pensie. Toate au fost respinse, pe motiv că Legea 197 din 2021 nu se poate aplica retroactiv.

Legea introduce condiții speciale de muncă pentru personalul din producție de la Complexul Energetic Oltenia și scade vârsta de pensionare cu 13 ani. În jur de 200 de persoane care au primit decizii de respingere de la Casa de Pensii au contestat în instanță. Același lucru s-a întâmplat și în alte județe. La Hunedoara, magistrații au început să le dea dreptate angajaților și au dispus ca oamenii să fie pensionați în baza Legii 197 la 52 de ani, dacă au o vechime de 25 de ani în companii energetice.

Și la Tribunalul Gorj sunt procese pe rol. Pornind de la starea de fapt, Sindicatul „Energia” de la Termocentrala Rovinari a depus o sesizare la Avocatul Poporului pentru că Legea 197 nu este aplicată. Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului „Energia” Rovinari, a declarat că deciziile Tribunalului Hunedoara arată că actul normativ trebuie să fie luat în considerare și așteaptă un răspuns și de la Avocatul Poporului.

Cere suspendarea Planului de restructurare

Sindicalistul Manu Tomescu mai spune că este momentul ca Planul de restructurare și decarbonare al CEO să fie suspendat. Motivul este legat de faptul că România nu mai este independentă energetic și nu are alte capacități pentru a înlocui imediat grupurile pe bază de cărbune. Un alt motiv pentru a suspenda procesul de închidere de capacități de producție în domeniul energiei este situația din Ucraina.

În opinia lui Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, țara noastră ar trebui să mizeze pe orice capacitate de producție a energiei electrice, având în vedere situația actuală de pe piața de energie și zona de conflict din statul vecin. Suspendarea Planului va trebui să vină și cu investiții în sectorul minier pentru a exista cărbunele necesar funcționării grupurilor energetice. Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia a fost aprobat de către Comisia Europeană. Acesta prevede un ajutor de 2,66 de miliarde de euro. Suma va fi folosită pentru investiți, însă în principal pentru plata certificatelor de CO2. Se propune închiderea de grupuri energetice, cariere miniere și reducerea masivă a numărului de salariați. În plus, obiectivul este realizarea a 10 investiții în valoare de 1,4 miliarde de euro. Noile investiții înseamnă 8 parcuri fotovoltaice și două grupuri pe bază de gaze naturale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS