31.7 C
Craiova
vineri, 5 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO vrea să afle cât de mult poluează Termocentrala Rovinari

CEO vrea să afle cât de mult poluează Termocentrala Rovinari

Complexul Energetic Oltenia(CEO) verifică gradul de poluare al grupurilor energetice de la termocentrale. Este o obligație prevăzută în autorizația de mediu.

Aceasta stipulează determinarea emisiilor, a concentrațiilor de mercur, cloruri gazoase exprimate ca HCL, HF, metale și metaloizi cu excepția mercurului ( As, Cd, Co, Cr, Cu, Mn, Ni, Pb, Sb, Se, Ti, V, Zn) din gazele de ardere de la grupurile energetice. Trimestrial, companiile energetice care utilizează combustibili fosili sunt obligate să verifice indicatorii de poluare.

Determinarea emisiilor este prevăzută în autorizația de mediu conform normelor europene pentru implementarea celor mai bune tehnici, privind reducerea poluării este vorba de Directiva 75 din 2010 a Parlamentului și Consiliului European. Vor fi efectuate 12 determinări pe an cu un laborator care se va deplasa la Termocentrala Rovinari. Analizele se vor face la cota 77 a turnului de evacuare al instalației de desulfurare.

Ard cărbune, gaz și păcură

Sucursala Electrocentrale de la Rovinari funcționează cu 3 cazane pe lignit, gaz și păcură. Grupurile energetice sunt practic alimentate cu lignit în procent de 99,9%, iar diferența este gaz și păcură folosite în special pentru punerea în funcțiune. La Termocentrala de la Rovinari sunt disponibile în momentul de față 3 blocuri energetice.

Blocul energetic numărul 5 este în reabilitare. Acesta ar trebui să fie gata anul viitor și legat la instalația de desulfurare a blocului energetic numărul 3. Termocentrala de la Rovinari va fi ultima din țară care se va închide. Conform Planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, după 2026 compania va mai dispune de numai 3 grupuri energetice pe bază de cărbune.

Două vor fi la Rovinari, respectiv 5 și 6 și unul la Termocentrala de la Turceni, respectiv grupul 5. Rămâne însă de văzut cum se va manifesta pe plan european criza energetică și dacă va fi nevoie de surse suplimentare de producere a energiei electrice, mai ales că multe state europene nu au producție proprie de gaze naturale, ci se bazează pe importuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS