0.9 C
Craiova
duminică, 17 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO trebuie să angajeze 600 de oameni în carierele miniere pentru a reporni încă un grup energetic

CEO trebuie să angajeze 600 de oameni în carierele miniere pentru a reporni încă un grup energetic

Complexul Energetic Oltenia (CEO) trebuie să producă mai multă energie. În acest sens, administrația Complexului Energetic Oltenia a promis Ministerului Energiei și Guvernului că vor fi făcute eforturi pentru a pune în funcțiune încă un grup energetic pe bază de lignit.

În momentul de față, se caută soluții pentru a crește producția de cărbune la carierele din bazinele miniere Jilț, Motru și Rovinari, astfel încât să fie cărbune suficient pentru a putea pune în funcțiune încă un grup energetic, începând cu ultima lună de primăvară, respectiv cel târziu până la jumătatea lunii mai, dacă nu mai devreme. Este nevoie de un plus de câteva sute de mii de tone de lignit lunar pentru a putea fi pornit încă un grup energetic de 300 de MW. Astfel, se va atinge o producție medie de 1.500 – 1.600 de MW. De un an și jumătate producția medie la Complexul Energetic Oltenia este între 1.000 și 1.200 de MW.

Câțu a anunțat 600 de angajări la CEO

În urma unor discuții purtate cu șefii Guvernului de către conducerea Complexului Energetic Oltenia, s-a anunțat că este nevoie de angajarea a peste 600 de persoane, astfel încât să poată să fie crescută producția de cărbune. E nevoie de un surplus de cărbune pentru a putea produce suplimentar 300 de MW din luna mai. Angajarea de personal la CEO a fost anunțată de către fostul premier Florin Cîțu.

„Ieri (marți n.red.) a fost o discuție mai lungă pe energie. Aseară (marți n.red.) premierul s-a întâlnit cu cei de la Complexul Energetic Oltenia și Hunedoara pentru a reporni acele capacități care folosesc cărbune. Este clar că în această situație complicată toată Europa se uită la surse alternative pentru a produce energie. Și România avea deja aceste resurse. Vom vedea dacă avem și cărbune sau va trebui să importăm. Ieri înțeleg comunicatul a fost că vor fi adăugați 300 de Mwh. Asta înseamnă că va trebui să reangajăm 600 de persoane în sectorul energetic, ceea ce este o veste bună pentru acești oameni care au suferit”, a declarat Cîțu, miercuri, 9 martie.

Negocieri întârziate la CEO pentru Contractul Colectiv de Muncă

În același timp, negocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă de la Complexul Energetic Oltenia au intrat într-o perioadă de pauză de câteva zile. Potrivit sindicatelor, următoare ședință va avea loc abia la începutul săptămânii viitoare. Este vorba de ziua de luni, 14 martie.

Administrația și sindicatele din Complexul Energetic Oltenia au lăsat pentru ultimele zile ale negocierilor creșterea salariilor. În fapt, data de 14 martie a fost cea stabilită pentru finalizarea discuțiilor privind noul Contract Colectiv de Muncă de la Complexul Energetic Oltenia. Nu a fost posibil acest lucru, pentru că părțile implicate în procesul de negociere nu au ajuns la o înțelegere cu privire la procentul de creștere a salariilor. De asemenea, nu este reglementată nici modalitatea prin care vor putea fi acordate majorări de salarii la Complexul Energetic Oltenia.

Legislația interzice în momentul acesta creșteri de lefuri la companiile de stat care înregistrează pierderi. Administrația și sindicatele din Complexul Energetic Oltenia trebuie să ajungă la o înțelegere cu privire la majorarea salariilor și finalizarea Contractului Colectiv de Muncă, înainte de sfârșitul acestei luni. Actualul Contract Colectiv de Muncă expiră pe 1 aprilie. Așadar, este obligatoriu ca înainte de finalul lunii martie Contractul Colectiv de Muncă negociat și semnat să fie depus la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, în vederea înregistrării, astfel încât să poată produce și efecte. Până în momentul de față au fost stabilite o serie de drepturi, precum: cota de combustibil, voucherele de vacanță sau primele de peste an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS