9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorj(VIDEO) Gorj: 339 de incendii de vegetație uscată de la începutul anului și până în prezent

(VIDEO) Gorj: 339 de incendii de vegetație uscată de la începutul anului și până în prezent

-

Sute de incendii de vegetație uscată au avut loc în Gorj de la începutul anului și până în prezent, respectiv 339. Numai în ultimele 24 de ore, ISU Gorj a intervenit pentru stingerea a 33 de incendii de vegetație uscată și mărăciniș izbucnite în mai multe localități ale județului.

Câteva sute de hectare de vegetație uscată și mărăciniș au fost mistuite de flăcări, iar în unele localități focul s-a extins și la fondul forestier. Din fericire, nu au existat victime, iar dacă focul nu a ajuns să cuprindă și locuințe asta se datorează mobilizării pompierilor ISU, a Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență constituite la nivelul unităților administrative-teritoriale și, în unele cazuri, a cetățenilor cu spirit civic.

Cauza probabilă a izbucnirii acestor incendii a fost utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor

Cauza probabilă a izbucnirii acestor incendii a fost aceeași: utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor sau arderea resturilor vegetale. Localitățile afectate până acum de incendii de vegetație uscată sunt: Hurezani, Crasna, Bumbești-Jiu, Stoina, Jupânești, Târgu-Jiu, Logrești, Tismana, Albeni, Jupânești, Scoarța, Stănești, Licurici, Peștișani, Alimpești, Negomir, Urdari, Motru, Bustuchin, Căpreni, Bâlteni, Roșia de Amaradia, Dragotești, Borăscu. Arderile de vegetaţie sunt interzise, iar nerespectarea prevederilor legale se sancţionează cu amenzi de până la 2.500 lei.

Arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se efectuează numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, document care se eliberează de către Şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă constituit la nivelul autorităţilor publice locale sau persoana desemnată în acest sens şi cu respectarea mai multor reguli şi măsuri pentru utilizarea focului deschis.

„Experiența anilor trecuți și numeroasele incendii de vegetație urcată produse pe raza județului nostru sunt dovada că este foarte greu să convingem cetățenii să renunțe la utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor. În acest sens, în perioada imediat urmatore, vom demara o nouă campanie de conștientizare a riscurilor în cooperare cu reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu-Comisaratiul Județean Gorj și ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj (APIA). Vom forma echipe care vor merge la fiecare UAT de pe raza județului pentru a implica și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență în campania de conștientizare a populației și, pe cât posibil, vom încerca să interacționăm cât mai mult cu cetățenii, în speranța stopării acestui fenomen”, a declarat Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

(VIDEO) Percheziţii la cadre medicale din Dolj, acuzate de...

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Dolj au...

ȘTIRI GdS