Consiliul Județean (CJ) Gorj intenționează să construiască o stație de sortare a gunoiului colectat de pe raza județului. În acest sens va fi elaborat un proiect care prevede amenajarea unei astfel de stații în județ. Aici vor aduce deșeurile mai mult de jumătate dintre comunele și orașele din județul Gorj care beneficiază de serviciile de salubritate ale operatorului angajat de ADIS. Este vorba de o firmă din Drobeta Turnu-Severin.
Operatorul de salubritate respectiv ridică deșeurile din 37 de localități în momentul de față, din care 35 sunt comune. Prin implementarea stației mari de sortare a deșeurilor cantitatea de gunoi care va fi depusă în depozitul central de la Târgu Jiu se va reduce semnificativ. Prin urmare vor scădea și costurile cu depozitarea gunoiului colectat de la populație și de la agenții economici, potrivit Serviciului de Gestionarea Deșeurilor și Protecția Animalelor Gorj.
Bani europeni
Finanțarea pentru platforma de sortare s-ar putea face prin PTTJ, PNNR sau prin fonduri europene. Firma care va gestiona activitatea stației de sortare va putea să valorifice deșeurilor reciclabile. „Este foarte clar pentru toată lumea că nu se mai dau bani pentru un nou depozit de gunoi și se va folosi în continuare cel de la Târgu Jiu. Vrem să reducem însă cantitatea de gunoi care va fi transportată la depozitul ecologic de la Târgu Jiu.
În acest fel se va plăti mai puțin pentru depozitarea deșeurilor pentru că va fi o cantitate mai mică. Stația de sortare va fi amenajată cu fonduri europene. Mai mult de jumătate dintre localitățile Gorjului vor aduce gunoiul la viitoarea platformă unde se va recicla masiv. Purtăm discuții cu o firmă care are nevoie de fracția umedă rezultată în urma sortării pentru a o folosi în industria materialelor de construcții, după uscarea prealabilă. Sunt lucruri care funcționează în alte locuri și trebuie să funcționeze și în Gorj.”, a declarat Luis Popa, directorul Serviciului de Gestionarea Deșeurilor și Protecția Animalelor Gorj.