Proprietarii de unități de cazare din Rânca solicită ca și angajații din sectorul privat să beneficieze de vouchere de vacanță, la fel ca salariații din sectorul bugetar.
În momentul de față de tichetele de vacanță beneficiază numai bugetarii. A existat o discuție ca și sectorul privat să primească vouchere de vacanță care să poată fi folosite la unități de cazare din țară, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. Constantin Pănescu, președintele Asociației Concesionarilor din Rânca, solicită public eliminarea discriminărilor între salariații bugetari și cei de la privat, în privința politicilor guvernamentale de susținere a turismului.
„Ministrul nostru de Turism ne anunță că roagă toți angajații de la stat să-și facă demersurile pentru întrarea în posesia woucherelor de vacanță!! Oare statul român este compus doar cu angajați la stat, sau mai sunt și români angajați la privat, dar care nu au aceleași drepturi, decât atunci când trebuie să susțină bugetul consolidat al statului, de unde se înfruptă angajații la stat cu salarii babane, cu zeci de libere anual, cu salarii speciale, cu vouchere de vacanță, ca să numai vorbim de șpăguiri și premieri care mai de care, ce au dus spre „eșuarea” țării!!
În concluzie, îl întreb pe șeful meu de la turism de ce noi privații nu avem vouchere? De ce un bucătar, ospătar, cameristă, strungar, lăcătuș, mecanic, etc, nu ar vrea să se odihnească în concediu sau week-end pe bază de vouchere!?? A nu se înțelege că sunt împotriva celor de la stat, dar dezechilibrul pornește de la salarizare și ajunge la discriminarea dintre angajații la stat și angajați la privat!!”, potrivit lui Constantin Pănescu, președintele Asociației Concesionarilor din Rânca.
Mai puțini turiști decât în pandemie…
Potrivit Direcției de Statistică a Județului Gorj, numărul turiștilor este în scădere la început de an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, când eram în plină pandemie de coronavirus. Astfel, în luna ianuarie 2022, în structurile cu funcţiuni de cazare turistică existente în judeţul Gorj, s-au înregistrat un număr de 9.322 sosiri ale turiştilor (în scădere cu 2,9% faţă de ianuarie 2021), cu un total de 16.534 înnoptări ale turiştilor (în scădere cu 3,8% faţă de ianuarie 2021), rezultând un indice de utilizare netă a locurilor de cazare de 19,8%.
„Pe tipuri de structuri de primire turistică, din numărul total al sosirilor, 32,3% au fost în hoteluri, 3,3% în moteluri, 5,4% în vile turistice, 4,1% în cabane turistice, 16,7% în pensiuni turistice, 35,1% în pensiuni agroturistice şi 3,1% în alte structuri de primire turistică, iar din numărul total al înoptărilor, 31,9% au fost în hoteluri, 2,9% în moteluri, 4,0% în vile turistice, 4,3% în cabane turistice, 16,1% în pensiuni turistice, 37,8% în pensiuni agroturistice şi 3,0% în alte structuri de primire turistică”, conform Direcției de Statistică a Județului Gorj.