21.7 C
Craiova
duminică, 8 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCentrul național de salvare cu ajutorul dronelor, inaugurat vineri la Târgu Jiu

Centrul național de salvare cu ajutorul dronelor, inaugurat vineri la Târgu Jiu

La sediul Serviciului Public Județean Salvamont Gorj va avea loc vineri, de la ora 11.00, deschiderea oficiala a Centrului Național de Analiza a Datelor Salvamont-Vodafone.

Aici va funcționa un dispecerat care, pe baza unor echipamente de înaltă tehnologie și inteligență artificială, poate analiza și identifica prezența umană în imaginile surprinse cu ajutorul dronelor folosite de către echipele de căutare-salvare. Prin abordarea la nivel național a zonelor de căutare aero acest proiect este unic la nivel european, fiind implementat până acum doar în alte 4 țări din Europa și doar la nivel local sau regional.

La ora 8.30 în zona Dealul Târgului va avea loc, pentru presă, o demonstrație de căutare cu drone ale cărei rezultate vor fi prezentate în cadrul evenimentului de la ora 11,00. Între orele 13,00 – 18,00 la sediul Salvamont din strada Victoria nr. 7A se va organiza „Ziua porților deschise” și toți cei interesați vor putea vizita Baza centrală de intervenție Salvamont, vor putea vedea echipamentele de intervenție și vor putea solicita informații despre această activitate.

Soft performant de analiză a imaginilor

Serviciul Județean al Salvamont Gorj a început o colaborare cu o universitate din Europa Centrală de la care a fost achiziționat un soft performant de analiză a imaginilor. Dronele vor prelua imagini din teren și acestea vor fi transmise în server. Se va reduce în mod simțitor munca salvatorilor pe teren și vor fi șanse mult mai mari pentru identificarea victimelor.

Astfel, imagini cu foarte multe hectare de teren sau de pădure vor putea fi analizate rapid de programul respectiv și vor putea fi localizate persoane sau obiecte. Specialiștii Salvamont Gorj au făcut deja primele probe în apropiere de municipiul Târgu Jiu și rezultatele au fost corecte 100%.

Sabin Cornoiu, șeful Serviciului Salvamont Gorj și președintele Salvamont România, a declarat că acest centru de salvare este deja operațional și va putea fi utilizat cu succes în orice tip de intervenție. La serverul deținut de centrul de la Târgu Jiu vor fi conectate mai multe servicii Salvamont din țară. România prin Salvamont a fost acceptată să facă parte din IEDO – Organizația internațională de salvări de urgență cu ajutorul dronelor. Din aceasta fac parte 50 de țări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS