Serviciul Județean al Salvamont Gorj caută voluntari cu drone pentru Centrul Național de Analiză a Datelor de la Târgu Jiu. Centrul a fost deschis recent în sediul Serviciului Salvamont Gorj. Acest dispecerat are tehnologia necesară pentru a identifica prezența umană în imagini surprinse cu ajutorul dronelor utilizate de echipele de căutare-salvare, folosindu-se, în premieră, echipamente de înaltă tehnologie și inteligență artificială pentru a analiza și identifica prezența umană în zonele greu accesibile.
Datorită acestui sistem, în numai 30 de minute, o dronă poate parcurge 5 kilometri liniari și poate acoperi o suprafață de peste 24 de hectare. Astfel, se pot transmite fotografii și imagini care după descărcare pot fi, mai apoi, procesate și analizate în nu mai puțin de 2 minute, mărindu-se capacitatea de căutare de aproape 10 ori. Aceste performanțe duc la micșorarea timpului de intervenție, la reducerea riscurilor pentru salvamontiști și, ceea ce este cel mai important, la salvarea mai multor vieți.
„România este prima țară, la nivelul Uniunii Europene, care a introdus această tehnologie la nivel național, o tehnologie pe care doar 4 țări din Europa au mai implementat-o, însă doar la nivel regional sau local. Căutăm voluntari care să ni se alăture. Vom face o bază de date pe zone și vom apela la ei, în cazul în care va fi necesar”, a declarat Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj.
La specializare în Germania
Totodată, șeful Serviciului Public al Salvamont și Salvaspeo Gorj, Sabin Cornoiu, se află în aceste zile la un curs de pregătire în Germania. Președintele Salvamont România conduce o delegație compusă din salvamontiști din țară care vor beneficia de un curs de perfecționare în ceea ce privește salvarea victimelor cu ajutorul elicopterului. Tot stagiul de pregătire va avea loc în cadrul unui laborator prevăzut cu un simulator de zbor.
În rest, pregătirea va fi una teoretică, dar și fizică pentru că va fi simulată intervenția în diferite situații pentru salvarea de victime. România deține două elicoptere pregătite să intervină în zona montană pentru salvarea de victime. Vor mai fi aduse două elicoptere care vor fi pregătite să intervină în zonele montane și nu numai.
Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj, a precizat că stagiul de perfecționare este unul binevenit, având în vedere că și în țara noastră trebuie extins și îmbunătățit acest sistem de salvare. De asemenea, din echipa țării noastre vor face parte și salvatori din Serbia. În acest sens, există un protocol de colaborare pentru pregătirea salvamontiștilor din țara vecină. Unul dintre stagiile de perfecționare a avut loc anul trecut în comuna Baia de Fier.