Se estimează mii de pensionări la Complexul Energetic Oltenia până la finalul anului. Un șef din Complexul Energetic Oltenia se așteaptă la un număr mare de cereri de pensionare în baza Legii 74 din 2022.
Actul normativ modifică Legea pensiilor și reduce vârsta de pensionare pentru personalul care a beneficiat de grupa 1 sau 2 de muncă înainte de 2001. Ion Rușeț, consilier în cadrul Complexului Energetic Oltenia, a declarat că dacă pentru Legea 197 din 2021 au fost depuse la Casele de pensii peste o mie de cereri, însă aproape toate au fost respinse, acum vor fi mult mai multe. Astfel, pentru Legea 74 este așteptat un număr mai mare, după cum a precizat consilierul președintelui Directoratului CEO.
Estimarea este a unui număr dublu de solicitări depuse la casele de pensii. Este vorba de 1.700 – 1.800 de persoane care ar îndeplini condițiile de pensionare în baza Legii 74. La nivelul Complexului Energetic Oltenia vârsta medie a personalului este de peste 50 de ani. Sunt multe persoane care sunt angajate, începând cu 1990 și chiar înainte de 1990. Prin urmare vor beneficia de un plus considerabil la vechime, dacă au avut încadrarea în grupa 1 sau 2 de muncă, devenite grupă specială prin Legea 74.
Mii de cereri și pentru cei care vor să le fie recalculate pensiile
Pe lângă cele aproape 2.000 de adeverințe care vor fi eliberate actualilor angajați care vor să se pensioneze, se mai estimează că vor fi mii de foști angajați ai Complexului Energetic Oltenia care vor solicita adeverințe, să le depună la casele de pensii în vederea recalculării venitului respectiv.
Ion Rușeț a declarat că vor fi onorate toate adeverințele cerute de angajați sau de către pensionari pentru ca aceștia să le depună la casele de pensii. Se așteaptă însă și câteva zile pentru eliberarea documentelor necesare. Acestea trebuie să fie căutate în arhive și ulterior completate adeverințele standard aprobate de Casa Națională de Pensii. Complexul Energetic Oltenia trebuie să implementeze un Plan de restructurare care are și o componentă de resurse umane. Pensionarea angajaților vine în întâmpinarea Planului de restructurare, însă administrația companiei încearcă să mai temporizeze avântul angajaților de a se pensiona și încearcă ieșirea graduală a angajaților din sistem.
Vor rămâne sub 5.000 de angajați în 4 ani
Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia prevede ca până în 2026 să mai rămână la compania 4.600 – 4.700 de angajați din peste 11.200 câți erau la începutul acestui an. Vor fi încadrate luna aceasta 600 de persoane, însă doar până la 31 decembrie 2022. Astfel, se va ajunge la 11.800 de salariați. Această cifră va scădea drastic până la finalul anului, având în vedere pensionarea a până la 1.700 – 1.800 de angajați.
Complexul Energetic Oltenia va renunța în această vară la Sucursala Electrocentrale Craiova 2, unde sunt aproximativ 500 de angajați. O parte a celor 500 îndeplinesc și ei condițiile de pensionare în baza Legii 74, adoptată luna trecută. De asemenea, vor mai pleca din CEO cele 600 de persoane încadrate temporar acum pentru a crește producția de cărbune în 2022.
Astfel, la 1 ianuarie 2023 la CEO vor fi cu 2.600 – 3.000 de angajați mai puțini. Scăderea numărul de angajați va continua an de an până în 2026, când se va rămâne cu sub 5.000 de persoane. Vor mai fi păstrate însă doar trei grupuri pe cărbune și doar jumătate din carierele miniere. Se mizează și pe noile investiții: două grupuri pe gaze naturale și 8 parcuri fotovoltaice. Acestea însă nu au început încă și sunt încă în faza de proceduri și documentații.