0.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjMonumentul de la Padeș a fost reabilitat

Monumentul de la Padeș a fost reabilitat

Monumentul de la Padeș, dedicat Revoluției de la 1821, a fost reabilitat. Lucrările sunt finalizate în ceea ce privește construcția propriu-zisă. Mai este de executat o poartă din metal la intrarea în zonă și de executat alimentarea cu energie electrică. Este nevoie de curent electric pentru sistemul de iluminat, dar și pentru a putea fi alimentate echipamente electrice și electronice cu ocazia evenimentelor care sunt organizate periodic în zona Monumentului de la Padeș. Primarul din Padeș, Mihăiță Troacă, a declarat că se fac ultimele pregătiri pentru a zona din punctul numit Câmpia Soarelui. Aici este programat pe 5 iunie un spectacol literar-muzical-coregrafic evocator, dedicat lui Tudor Vladimirescu, conducătorul Revoluției de la 1821. „Mai avem de realizat o poartă din metal care va fi tăiată cu laserul și va fi realizat stilizat Tudor Vladimirescu. Avem nevoie și de instalația electrică pentru sistemul audio și ce va fi necesar pentru evenimentul din data de 5 iunie”, a declarat primarul din Padeș, Mihăiță Troacă. Lucrările de reabilitare au costat 1,1 milioane de lei.

Proclamația de la Padeș

Numele comunei gorjene Padeș are o profundă rezonanță istorică. Astfel, Proclamația de la Padeș reprezintă un document programatic al mișcării conduse de Tudor Vladimirescu, adresat către tot „norodul omenesc“ din Țara Românească, și care cuprinde o serie de revendicări, printre care împărțirea pământurilor boierilor și mănăstirilor către țărănime, desființarea privilegiilor boierești, dreptate și slobozenie.Tudor a semnat o înțelegere cu Comitetul de oblăduire prin care Tudor urma să ridice „norodul la arme“, având drept obiectiv înlăturarea regimului fanariot. Conținutul prea revoluționar al Proclamației de la Padeș i-a speriat pe boieri, care au trimis corpuri de oaste pentru a-l opri. Adresându-i-se lui Nicolae Văcărescu, unul dintre cei însărcinați cu înfrângerea oștirii pandurilor, Tudor arată că „pesemne dumneata pă norod, cu al căror sânge s-au hrănit și s-au poleit tot neamul boieresc, îl socotești nimic, și numai pe jefuitori îi numeri patrie… Dar cum nu socotiți dumneavoastră că patria se cheamă poporul, iar nu tagma jefuitorilor“. Diplomat, Tudor asigură în permanență pașalele de la Dunăre și Poarta Otomană că poporul s-a revoltat din cauza „cumplitelor patimi ce suferă din partea unirii pământenilor boieri, cu cei după vremi trimiși domni și ocârmuitori acestui norod“. Tudor Vladimirescu s-a născut la Vladimir, Gorj. În comuna respectivă se află și Casa Memorială „Tudor Vladimirescu”.

Monumentul, construit în 1927

În anul 1921, Comitetul școlar din Padeș, prin îndemnul învățătorului  N.I. Spineanu, în centrul „meterezelor“ lui Tudor Vladimirescu, a îngrădit un loc de doi metri pătrați, unde s-a ridicat pentru început o troiță de stejar cu însemnarea „Tudor Vladimirescu 1821-1921“. „La această troiță, în data de 9 iunie 1921, s-a sărbătorit cu mare fast împlinirea a 100 de ani de la mișcarea revoluționară condusă de Tudor Vladimirescu. Au participat foarte mulți locuitori ai Plaiului Cloșanilor, cât și din comunele limitrofe. Peste şase ani de la ridicarea troiței, în anul 1927, sub conducerea aceluiași grup școlar, pădeșenii au început demersurile pentru construirea monumentului de piatră. A fost ales, ca specialist pe probleme de arhitectură, arhitectul State Baloșin. Celebrul arhitect State Baloșin, un fiu al satului, a întocmit planurile construcției, asumându-și răspunderea pentru construcția acestui monument. Monumentul urma să fie construit masiv din piatră în forma unui trunchi de piramidă. Lucrările de construcție ale monumentului au început după data de 25 iunie 1933, atunci când Comitetul școlar Padeș a stabilit pe bază de proces-verbal măsuri concrete de începere a construcției monumentului de la Padeș, antreprenor al construcției fiind desemnat Carol Umberto“, potrivit siteului Primăriei Padeș.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS