Au apărut cireșele autohtone pe piețele din municipiul Târgu Jiu. Este vorba de sute de kilograme de fructe de sezon.
Majoritatea provin din localități din zona submontană a județului și în special din Turcinești, satul Rugi. Aici sunt sute de plantații de cireș, cu mii de pomi. Recolta a fost afectată de frigul și ploile din primele luni ale primăverii. Acest lucru se reflectă atât la cantitate, cât și al calitate. Gustul a rămas însă la fel, mai ales că aproape niciunul dintre producătorii de cireșe de la Rugi nu folosește substanțe chimice pentru a proteja fructele și pomii.
Este de altfel principalul motiv pentru care trufandalele respective sunt și căutate pe piețele din municipiu și de cumpărători din afara județului. Primele cireșe au apărut zilele acestea pe piețele din municipiu, însă cumpărătorii mai mult se uită decât cumpără.
20 de lei kilogramul în Piața „9 Mai”
Producătorii care vin să își vândă singuri cireșele în cele două mari piețe din Târgu Jiu spun că este cel mai prost an din ultimele decenii atât din punctul de vedere al producției, cât mai ales din punctul de vedere al vânzărilor. Prețul va înncepe să scadă în perioada următoare, pe măsură o cantitate mai mare de cireșe va ajunge pe tarabe. În momentul de față, în Piața 9 Mai din Târgu Jiu prețul cireșelor bio este de 20 de lei. În același timp, cireșele mai mari, din import, se vând cu 35 – 40 de lei. „Noi din asta trăim, dar este foarte slab cu vânzările.
Lumea cumpără mai întâi mâncare și apoi fructe. Iar cireșele sunt primele fructe locale care apar pe piață și cele de la Rugi sunt nestropite. În alți ani erau mai căutate, dar acum vin și se uită și pleacă. Eu le am cu 20 de lei kilogramul și am auzit că în Piața Centrală se gândesc să scadă până la 10 lei în zilele următoare. Cele din import sunt mai scumpe. Acesta este sezonul lor și noi, cei care avem doar cireșe, acum avem ocazia să le valorificăm, să câștigăm ceva, dar e foarte greu anul acesta”, a declarat Torița Sichitiu, producător de cireșe din satul Rugi, comuna Turcinești.