Ministerul Energiei are la dispoziție banii necesari pentru realizarea investițiilor noi pe care le-a anunțat Complexul Energetic Oltenia (CEO). Astfel, Banca Europeană de Investiții a alocat 1,4 miliarde de lei din Fondul de Modernizare pentru finanțarea proiectelor energetice din România. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că suma cea mai mare va fi folosită pentru finanțarea proiectelor propuse de Complexul Energetic Oltenia, respectiv 8 parcuri fotovoltaice și două blocuri energetice pe gaze naturale.
„Este vorba despre: 8 proiecte depuse de CEO pentru producerea de energie din surse regenerabile, în valoare totală de 670.802.780 euro, din care 469.561.946 euro din Fondul pentru Modernizare. La finalizare vom vorbi de producţie de 735 MW. Astfel, vor fi construite parcuri fotovoltaice pe halda Bohorelu – UMC Jilt, pe halda exterioară cariera Pinoasa – UMC Pinoasa, pe halda Rovinari Est, pe depozitele de cenuşă şi zgură închise din SE Isalniţa, SE Rovinari şi SE Turceni, pe halda interioară din cadrul carierei Tismana 1 – Roşia-Rovinari şi pe halda interioară din cadrul carierei Tismana 2 – Roşia – Rovinari. Alte 2 proiecte CCGT pentru CEO, respectiv Isalniţa în valoare totală de 506.250.603 euro, din care 253.125.302 euro din Fondul pentru Modernizare, şi Turceni, în valoare totală de 335.009.630 euro, din care 167.504.815 euro din Fondul pentru Modernizare”. Vorbim de o capacitate totală de 1200 MW”, a precizat Popescu.
Când vor fi gata?
Potrivit Complexului Energetic Oltenia, calendarul estimativ prevede că cele opt parcuri fotovoltaice vor fi operaționale în 2024, iar cele două blocuri pe gaze de la mijlocul anului 2026. În afara finanțării din Fondul de Modernizare, proiectele vor beneficia de finanțare bancară, precum și de contribuția proprie a Complexului Energetic Oltenia și a partenerilor săi.
Astfel, se află în curs de structurare două sindicalizări bancare în care sunt implicate instituții financiare internaționale și cele mai importante bănci comerciale din România. Pe lângă cei doi parteneri selectați la sfârșitul anului 2021, Tinmar Energy și OMV Petrom, cu care se află în negocieri avansate, Complexul Energetic Oltenia a relansat procesul de selecție pentru proiectul centralei în ciclu combinat de la Ișalnița, de 850 MW.
Selecția se va încheia în data de 26 septembrie. După data respectivă, compania enegetică va trebuie să anunțe numele firmei sau grupului de firme care va construi și grupul pe gaze naturale de la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița, din județul Gorj.